fbpx
Сьогодні
17:57 03 Жов 2021

У Києві "вродили" їстівні каштани

У Києві достигають каштани. Зокрема і рідкісні для столиці — їстівні.

Фотографіями молодих дерев із колючими плодами поділився заступник генерального директора у Національного заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко.

Видно, що у Митрополичому саду готуються зібрати щедрий урожай.

Їстівні відрізняються від «звичних» гіркокаштанів листям і, зрозуміло ж плодами. Це досить популярна «вулична» їжа, яку можна купити уже й в Україні. При чому «вітчизняну» — із Закарпаття.

У Києві вродили особливі каштани

У Митрополичому саду ростуть декілька молодих дерев, які цього року не просто достигли, а ще й рясно вродили. Тож знайомі Вадима Кириленка діляться порадами, що можна зробити із «урожаю»: заготувати для білок, поділитися із друзями, чи, можливо, таки смажити і пригощати друзів.

Їстівні каштани відрізняються від тих, які ростуть на вулицях столиці листям і, зрозуміло ж плодами. Це досить популярна «вулична» їжа, яку можна купити уже й в Україні. При чому українські — із Закарпаття. Хоча, дерева каштанів їстівних є і в ботсаду Гришка.

На смак горіх каштана нагадує солодкувату розсипчасту картоплю чи кукурудзу. Каштанові горіхи їдять свіжими, варять, смажать та зацукровують, застосовують для виготовлення десертів і багатьох кавових напоїв. Іноді готують каштани, тушковані з яблуками. Якщо запікати горіхи в духовці, то обов'язково треба зробити на плодах надрізи, щоб каштанчики не «вибухали».

Як отримати сіянці?

У вівторок, 5 жовтня, усіх бажаючих запрошують приєднатися до команди Волонтерів ботанічного саду і допомогти підготувати рослини до зимівлі.

Потрібно розтягти мульчу попід дерева. Працюватимемо всього лише з одинадцятої до третьої.

"Зустрічаємося, як завжди, о 10:45 під правим грибочком, якщо дивится на центральний вхід до ботсаду Гришка. Кожен, хто приїде і поволонтерить разом з нами, отримає подарунок від Центру альтернативного озеленення Києва – сіянець їстівного каштану, Castanea sativa. Тому реєстрація в цій події дуже бажана – щоб можна було розрахувати кількість рослинок", – пишуть у Центрі альтернативного озеленення Києва.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: