fbpx
Сьогодні
12:56 01 Жов 2021

Зеленський привітав працівників освіти із професійним святом

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський переконаний, що вчителі не тільки дають знання, а сповнюють своїх учнів змістом, світлом і цінностями.

Про це він зазначив під час зустрічі з переможцями міжнародних учнівських олімпіад, їхніми вчителями та переможцями конкурсу "Учитель року", передає "Укрінформ".

"На мою думку, саме День вчителя є вірною назвою. Хтось заперечить, адже в галузі працює більше 1 млн людей, важливих працівників, і не всі вони вчителі. Я згоден: за спеціальністю в дипломі або за трудовою книжкою це так, але вчитель – це набагато ширше, набагато глибше, ніж уроки, ніж контрольні, ніж зошити. Учитель – це той, хто тебе змінив, дав щось дуже цінне. Не те, що ти дізнався вперше, а те, що ти вивчив назавжди. Не те, що було на поверхні, а те, що ти побачив між рядків, зрозумів та розгадав", – сказав Зеленський.

Він також розповів, що щороку в першу неділю жовтня його день починається традиційно – з вітання батькові, який є професором і викладачем.

"Думаю, зараз усі діти вчителів, саме діти, у кого батьки – вчителі, мене зрозуміють. Спочатку я ображався і не розумів, чому маю ділити свого батька ще з якимись чужими дітьми, чому вони забирають стільки часу, я ж син, чому мій батько так довго їм щось пояснює, щось важливе, був упевнений, щось важливіше, ніж те, що він мені пояснював, розповідав і навчав", – поділився Зеленський.

Водночас він запевнив, що ображався до того часу, допоки не зрозумів, що саме так виглядає вчитель.

"І ось це мій найважливіший урок: це все його (батькове – ред.) життя, його досвід і його приклад, який навчає, що треба ділитись усім: і останнім хлібом, і цінними знаннями, що можна бути відкритим для багатьох, допомагати, навчати, пояснювати і робити це з любов'ю", – підкреслив Президент.

Глава держави наголосив, що вчитель – "не той, хто заповнює журнал, а той, хто сповнює інших людей, маленьких людей, але майбутніх великих людей, наповнює їх змістом, світлом, цінностями. Не той, хто підписує тобі щоденник, а той, хто залишає свій підпис у твоїй пам'яті, у твоєму характері".

"Учитель – це його учні, а великий вчитель – це його учні, які виховали інших учнів. Учитель – це здатність поширювати добро і світло у геометричній прогресії. Бо один він може надихнути сотні, тисячі, навіть десятки тисяч людей, щоб змінити наш світ на краще", – зауважив він.

Президент додав, що держава поки не може відображати роль учителів у такій заробітній платі, на яку вони дійсно заслуговують, а також що ще не всі школи та садочки відремонтовані та забезпечені всім необхідним, але запевнив, що працює спільно з владною командою над цим.

"Бо щороку я зустрічаюсь з вами, і щороку я хочу не ховати очі, для мене це дуже важливо", – звернувся Зеленський до педагогів.

Водночас він наголосив, що премії Президента України отримуватимуть не лише переможці учнівських олімпіад, а й вчителі, які підготували таких учнів.

"Цього року в січні місяці, якщо не помиляюсь, я заснував для переможців таких олімпіад премії Президента України. Гарна річ, але ми зробили помилку… І це буде виправлено з нашого боку ближчим часом: окрім учнів-переможців олімпіад, премії Президента України будуть отримувати вчителі, які їх підготували", – запевнив Глава держави.

Довідка

День працівника освіти щороку відзначається в Україні в першу неділю жовтня. Цьогоріч свято випадає на 3 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: