fbpx
Сьогодні
12:26 01 Жов 2021

Веніславський заявив, що закон про олігархів не містить взаємовиключних правок

Фото: rbc.ua

Текст президентського законопроєкту №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" не містить взаємовиключних правок.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив представник Президента в Конституційному Суді України, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський, передає Рубрика.

На його переконання, затягування ухвалення так званого закону про олігархів, ініційованого президентом Володимиром Зеленським, було пов'язане з опором з боку самої олігархічної системи.

"Відчуття такі, що олігархічна система опирається, як жодному іншому законопроєкту. За рівнем опору можна порівнювати з ухваленням земельної реформи. Але на відміну від неї закон про олігархів стосується дуже вузького кола осіб, які паразитують на державі. Ми бачимо шалений опір. І політичний, і медійний тощо", – зазначив Веніславський.

За його словами, текст документа пройшов ретельну перевірку в Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки і не містить взаємовиключних правок.

"Я хочу сказати, щоб не було жодних спекуляцій. Ми в Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки дуже ретельно перевірили всі етапи ухвалення цього закону. Закон ухвалений у тій редакції, яку пропонував комітет. Жодних суперечливих, взаємовиключних правок у законі немає. А розмови про це – лише політичні спекуляції. Ті, хто заявляють, що текст закону містить правки, які взаємовиключають одна одну, не надають жодного положення регламенту, яке дає змогу зробити такий висновок", – заявив Веніславський.

Зараз немає підстав вважати, що законопроєкт буде повернуто Верховній Раді, заявив представник Президента в КСУ.

"Тому на сьогодні єдиним варіантом розвитку подій я бачу підписання цього законопроєкту Головою Верховної Ради та передачу на підпис Президенту. І я не маю навіть підстав говорити про те, що ми можемо очікувати на якісь несподіванки щодо повернення законопроєкту до Ради. Таке право має лише Президент. Президент закон однозначно підпише, оскільки саме він його ініціював. Тому, думаю, що несподіванок у цьому плані ми точно не матимемо", – підсумував Веніславський.

Довідка

1 липня Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про олігархів.

10 вересня Голова ВР Дмитро Разумков на прохання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та чотирьох фракцій направив законопроєкт на експертизу до Венеційської комісії.

23 вересня парламент ухвалив закон про олігархів у другому читанні та в цілому.

Глава фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив, що під час голосування взяли до уваги одночасно три (396, 398, 406) поправки, які суперечать одна одній, і необхідно переголосування ст. 5 закону.

Проте представник Президента у КСУ сказав, що закон не переголосовуватимуть, оскільки ст. 131 регламенту дає змогу усунути протиріччя.

Разумков своєю чергою висловив переконання, що ухвалення закону про олігархів супроводжувалося грубим порушенням закону, однак заявив, що підпише цей законодавчий акт і направить його на підпис президенту Зеленському.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: