fbpx
Сьогодні
23:38 30 Вер 2021

Вчені створили "незламне" скло

Вчені з Університету Макгілла створили більш міцне скло, на яке їх надихнув внутрішній шар мушель молюсків.

Як повідомляє Science daily, на відміну від звичайного скла новий матеріал володіє пружністю пластика і не розбивається при ударі.

Вчені вважають, що в майбутньому створене ними скло можна буде використовувати під час створення екранів мобільних пристроїв. Такі методи, як гарт і ламінування, можуть допомогти зміцнити скло, але вони дорогі і перестають працювати після пошкодження поверхні.

Дослідники створили матеріал зі скла і акрилу, який імітує перли або перламутр. За словами вчених, перламутр поєднує в собі характеристики жорсткого і м'якого матеріалів. Він складається з жорстких шматочків крейдяної матерії, покритих шарами м'яких білків, що мають високу еластичність. Завдяки цьому перламутр в 3000 разів жорсткіший, ніж матеріали, з яких він складається.

незламне скло

Вчені взяли за основу архітектуру перламутру і відтворили її за допомогою пластівців скла і акрилу. В результаті вони отримали виключно міцний, але непрозорий матеріал. Потім вони пішли ще далі і зробили його оптично прозорим. Надалі дослідники хочуть поліпшити його, запровадивши інтелектуальну технологію, яка дозволить створеному склу міняти колір, механіку і провідність.

Гнучке скло може бути втраченим винаходом часів римського імператора Тіберія Цезаря. Згідно з історичними звітами римських авторів Гая Плінія Секунда і Петронія, винахідник приніс імператору чашу для пиття, зроблену з цього матеріалу. Після того, як чашу спробували розбити, вона пом'ялася, але не розкололася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: