fbpx
Сьогодні
11:43 30 Вер 2021

У США вважають, що Європі варто нарощувати газовий транзит через Україну

У Вашингтоні вважають, що Європі в умовах низького рівня запасів газу в сховищах і швидкої зими необхідно диверсифікувати джерела поставок газу, наприклад, нарощуючи газовий транзит через Україну.

Про це сказав Інтерфаксу посол США в Москві Джон Салліван.

За його словами, у США вірять заявам російської сторони про те, що у неї достатньо газу, щоб задовольнити енергетичні потреби Європи і закликають уряд Росії направити додаткові поставки через Україну, у якої зараз є достатньо газопровідних потужностей, не використовуючи "Північний потік – 2" .

"Нас турбує, що відмова від цього кроку вдарить по енергобезпеці Європи і поставить під сумнів запевнення Росії про постачання газу і можливі мотиви припинення поставок", – наголосив посол.

Він зазначив, що "нижчий, ніж зазвичай, рівень запасів газу в сховищах свідчить про необхідність диверсифікації енергопоставок для задоволення енергетичних потреб Європи і забезпечення її енергетичної безпеки".

Салліван наголосив, що саме на це спрямована політика США, яка полягає в тому, щоб "у цей вирішальний момент енергопереходу брати активну участь у підвищенні рівня енергобезпеки в Європі, чи то Східна Європа, чи Україна, чи інші європейські партнери і союзники".

Посол також повідомив, що Вашингтон продовжить перевіряти компанії, що мають відношення до газопроводу "Північний потік – 2", на предмет їх можливого потрапляння під санкції. "У США це питання права. Адміністрація як і раніше цим займається і зобов'язана займатися за законом", – відповів Салліван на запитання про те, чи продовжать США чинити перешкоди проєкту або ж вважають його існування вже неминучим фактом.

Салліван нагадав, що за законом про захист енергетичної безпеки Європи США запровадили санкції стосовно семи фізосіб і півтора десятка суден.

Раніше у вересні за результатами аукціонів бронювання поставок газу на жовтень стало відомо, що "Газпром" відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну, а також викупив лише третину від запропонованої транзитної потужності газопроводу "Ямал-Європа". Відповідно підсумки аукціонів бронювання газотранспортних потужностей польського й українського транзитних коридорів у дефіцитному 2021 році сильно впливають на ціну газу на спотовому ринку.

Наприкінці вересня Угорщина уклала довгостроковий контракт з "Газпромом" про постачання газу в обхід України.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: