fbpx
Сьогодні
07:45 30 Вер 2021

Накопичувальну пенсію в Україні планують запровадити в три етапи: у Мінсоцполітики представили "дорожню карту"

"Дорожня мапа" розвитку пенсійних накопичень в Україні складається з трьох основних етапів. Документ представила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Про це повідомляє  Telegram-канал Мінсоцполітики.

  • Перший етап. Запровадження обов'язкових пенсійних накопичень. За словами Лазебної, цієї осені народні депутати планують ухвалити в першому читанні відповідний законопроект. Зараз є два документи, кожен з яких може стати основою системи пенсійних накопичень.

"Це проект 2683-3, який доопрацьований Міністерством соціальної політики та зареєстрований народними депутатами у Верховній раді, та напрацьований на базі нього групою експертів в Офісі простих рішень та результатів проект 2683-д і відповідні податкові зміни. Цей проект ще не зареєстрований, але на базі нього теж можна рухатись далі", – сказала Лазебна.

Також вона зазначила, що після консультацій зі Світовим Банком Мінсоцполітики разом з Мінфіном опрацьовують такий режим внесків, який забезпечить обов'язкові внески від роботодавців без зростання податкового навантаження та добровільні внески від людини за принципом автозапису зі стимулюючим співфінансуванням від держави.

  • Другий етап. Запровадження професійних накопичувальних пенсій для працюючих у важких та шкідливих умовах. Лазебна повідомила, що у Верховній Раді зареєстрований відповідний урядовий законопроект 4408. Це стосуватиметься невеликої кількості людей, обсяги пенсійних коштів повністю відповідають можливостям фондового ринку, який навіть в поточному стані, може задовольнити потреби в інвестуванні.
  • Третій етап. Розвиток добровільних пенсійних накопичень на базі чинного законодавства. Попередні кроки вимагають зміни законодавства. Але в Україні працює система добровільних пенсійних накопичень. Сьогодні близько 900 тисяч людей мають накопичення у 60 недержавних пенсійних фондах. Загалом люди отримали з НПФ вже більше мільярду гривень додаткових пенсій, зазначила Лазебна.

Раніше Лазебна заявляла, що для виходу на пенсію в 2028 році треба буде мати 35 років робочого стажу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: