fbpx
Сьогодні
22:35 30 Вер 2021

Кулеба заявив, що на Росію чекає відповідальність

Для України дуже важлива справа про захоплення українських судів і моряків в районі Керченської протоки, слухання по якій проведе Постійна палата третейського суду (ППТС, Permanent Court of Arbitration) 11-16 жовтня в Гаазі (Нідерланди).

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Twitter.

«Справа дуже важлива для України. Ми будемо доводити протиправність поведінки РФ щодо нашої держави, незаконність затримання і утримання українських військових кораблів і протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській в'язниці», — написав Кулеба.

За його словами, ця справа є визначальною і для світу, «оскільки Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов'язком відповідно до міжнародного морського права, повинен дотримуватися всіма країнами, а його порушення каратиметься».

«Я впевнений, що за нашим позовом Росія буде притягнута до відповідальності, скільки б часу це не зайняло. Ефективна робота МЗС у міжнародних судах — це інструмент встановлення справедливості та ще один важіль тиску на Москву», — резюмував Кулеба.

Що було раніше?

Наприкінці листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і судів над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення моряків, яких Росія захопила в полон. Після затвердження дати розгляду справи Росія відмовилася брати участь у слуханнях за позовом України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: