fbpx
Сьогодні
16:32 30 Вер 2021

Аудитор ЄС: В Євросоюзі немає країн, корумпованих настільки, як Україна

У Європейському союзі немає країн, масштаби корупції в яких були б такими ж, як в Україні.

Про це заявив європейський аудитор Юхан Партс в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Партс був відповідальний за підготовку звіту Європейської рахункової палати (ЄРП), присвяченого підтримці Європейським союзом реформ в Україні в боротьбі з корупцією на високому рівні.

Відповідаючи на питання про те, скільки країн в ЄС корумповані так, як Україна, в якому містився посил на висловлювання українського президента Володимира Зеленського про те, що легко звинувачувати Україну в корупції, оскільки жодна країна не є повністю від неї вільною, Партс послався на дані Transparency International, Індексу світового управління і МВФ.

«Ви можете повідомити своєму президенту, що є стільки об'єктивних індикаторів, що, подивившись на них, я думаю, можна сказати, що ситуацію в Україні не порівняти з жодною з країн-членів ЄС. Але ваш президент прав – так чи інакше корупція є скрізь, але в українському випадку ця ситуація ендемічна, із захопленням держави», – сказав Партс.

Неспівставність України і ЄС в плані корупції Партс також пояснив на прикладі ВВП.

«Кращим показником цього є зв'язок між економічним розвитком – ВВП на душу населення і індексом корупції – якщо ви покладете ці два показники разом – Україна і ВВП на душу населення – може бути, я помиляюся, – це близько $5 тисяч на рік, в Польщі – $18 тисяч, в Естонії – $23 тисячі. Але ж всі ми почали в 1992 році з однієї і тієї ж стартової точки. Це – результат впливу корупції», – пояснив Партс.

Аудитор додав, що, з огляду на свої ресурси, Україна повинна була бути дуже багатою, але у неї не вийшло через невелику групу розбагатілих людей, які «взяли в заручники всю країну».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: