fbpx
Сьогодні
15:51 29 Вер 2021

Газова угода між Угорщиною та Росією: у "Нафтогазі" оцінили втрати для України

Директор національної енергетичної компанії "Нафтогаз" з інтегрованих комунікацій Максим Білявський прокоментував наслідки для української газотранспортної системи від угоди між Угорщиною та Росією про транзит газу.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", передає Рубрика.

За словами Білявського, втрати будуть пов'язані зі збільшенням виробничо-технологічних витрат на транспортування газу через Україну.

"Власне, зменшення обсягів товаро-транспортної роботи за рахунок перерозподілу тих самих 4,5 мільярдів кубічних метрів за іншим маршрутом постачання призведе до того, що нам доведеться підтримувати належний тиск у системі, а для цього доведеться збільшити кількість агрегатів, які працюватимуть у газотранспортній системі України", – сказав він.

За оцінкою Білявського, витрати природного газу зростуть приблизно на 50 мільйонів кубічних метрів щороку: "дуже легко розрахувати, скільки це буде в грошовому еквіваленті визначатися".

Говорячи про стратегію протидії цим наслідкам, представник "Нафтогазу" передусім вказав на завершення інтеграції української газотранспортної системи в європейську єдину модель газопостачання.

"Це планується зробити шляхом перенесення точок приймання-передачі природного газу на східний кордон. І тут, власне, одразу є кілька похідних, як економічних, так і політичних. Політичні: це, перш за все, ще один крок на шляху до реінтеграції тимчасово окупованих регіонів нашої східної частини України. Це перше, друге – це блокування розвитку газового хабу на півдні Російської Федерації", – стверджує Білявський.

Він очікує, що це дозволить блокувати фактичну «енергетичну окупацію» Росією Чорноморського регіону, а з економічної точки зору – збільшити обсяги товаро-транспортної роботи завдяки відкриттю доступу для газу з Центральної та Східної Азії.

"Власне, для звичайного споживача це (означатиме – ред.) обґрунтоване формування ціни на газ, тобто українського індексу газу, який, судячи з усього, буде значно меншим, аніж є зараз у Європі", – припустив представник "Нафтогазу".

Довідка

27 вересня Угорщина підписала новий довгостроковий контракт з російським концерном "Газпром" на постачання газу в обхід України.

Через плани підписання угоди МЗС України заявило, що ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутись днями в Будапешті.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.

У зв'язку з різкою реакцією Києва до МЗС Угорщини викликали посла України в Будапешті.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: