fbpx
Сьогодні
18:11 28 Вер 2021

"М'яч на боці Росії": у ТКГ прокоментували проведення саміту у нормандському форматі

Україна ініціює проведення саміту у нормандському форматі за участі канцлерки Німеччини Ангели Меркель, але ймовірність такої зустрічі дуже мала через позицію Росії.

Про це  на телеканалі «Україна 24» заявив радник української делегації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

«Є така штука як Паризький саміт, який відбувся 9 грудня 2019 року. І там сторони взяли на себе зобов'язання на рівні голів держав-учасниць, включно з Росією. Я думаю Україні, Франції, Німеччині, а також Росії було б дуже важливо підбити реальні підсумки цього саміту і вирішити, хто що виконав, а що не виконав. Росіяни блокують це, тому що оцінка буде не приємна для них. Фактично вони не виконують паризькі домовленості, під якими зокрема підписався Путін. Це ставить Росію як відповідального дипломатичного партнера для світу, як члена Ради безпеки ООН в дуже незручне становище. Тому вони звинувачують Україну і перешкоджають такій зустрічі», – сказав радник у ТКГ.

За його словами, Україна проявляє в цьому ініціативу, і пані Меркель дуже важлива, тому що вона живий свідок того, що відбувалось.

«Є прагнення, наміри нашої сторони. За деякими даними з відкритих джерел, пані Меркель була готова до такої зустрічі, висловлювала намір, коли була в Києві. М'яч на боці Росії. Я не думаю, що вони на це підуть. Я не бачу реальних підстав для них таку зустріч проводити. Єдина можливість, на мій погляд, це якщо Меркель і Макрон сильно наполягатимуть на проведенні такого саміту. Тому що і Макрону це важливо, бо у Франції стартують вибори, і Меркель це важливо, щоб закрити каденцію відповідним чином. Тобто вірогідність (нормандської зустрічі за участі Меркель – ред.) не нульова, але чи відбудеться вона – велике питання», – зазначив Арестович.

В Офісі президента України заявили, що хочуть провести саміт нормандської четвірки до того, як Ангела Меркель складе повноваження канцлерки Німеччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: