fbpx
Сьогодні
21:13 28 Вер 2021

Лукашенко запропонував винести питання про смертну кару на референдум

фото: БЕЛТА

Невизнаний президент Білорусі Аляксандр Лукашенко висловився з приводу збереження в країні можливості застосування смертної кари.

Про це повідомляє БЕЛТА.

Під час розширеного засідання Конституційної комісії Лукашенко заявив, що йому часто дорікали в тому, що Білорусь — єдина в Європі країна, де не скасована смертна кара або не введений мораторій на неї.

"Я завжди говорив: я не можу підписати указ попри те, що було на референдумі. Захід це не чув. Вони слухали мою мотивацію, а потім я розумів, що вони дулю в кишені тримали, просто мовчали, а потім за очі мене критикували", — заявив диктатор. При цьому Лукашенко стверджує, що "вчинив чесно" і нібито "не став йти всупереч народу".

"Якщо вже на те пішло, розглянути його окремо на референдумі. І людям про це сказати ", — сказав він.

Наразі Білорусь — єдина країна в Європі та СНД, де досі застосовується смертна кара. Вирок суду приводиться у виконання через розстріл. Західні країни та міжнародні організації вимагають від білоруської влади відмовитися від виконання смертних вироків. У 1996 році питання про смертну кару в Білорусі вже виносили на референдум. Більше 80% тих, хто проголосував, виступили за збереження виняткової міри покарання.

Зараз смертна кара застосовується в 22 країнах світу. Найбільше засуджених страчують в Китаї, Ірані та Саудівській Аравії. У Білорусі минулого року було винесено 3 смертні вироки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: