fbpx
Сьогодні
22:56 28 Вер 2021

Контракт Угорщини з "Газпромом: міністр енергетики озвучив Єврокомісії позицію України

Міністр енергетики України Герман Галущенко озвучив європейському комісару з питань енергетики Кадрі Сімсон офіційну позицію Києва щодо контракту Угорщини і «Газпрому» про постачання газу в обхід України.

Про це передає «Інтерфакс-Україна».

Сімсон вислухала Галущенка і нагадала йому про роль Єврокомісії в оцінці цього контракту відповідно до законодавства ЄС про безпеку поставок. Вона також підтвердила, що Єврокомісія вважає Україну надійною транзитною державою.

Співрозмовники також обговорили українські реформи, формування енергетичного і газового ринку, а також обмінялися думками про сприяння переходу України на чисту енергію і про стан програм з підвищення безпеки атомних електростанцій.

Галущенко і Сімсон узгодили позиції щодо синхронізації електромереж України та ЄС і затвердження дорожньої карти з конкретними кроками і контрольними показниками.

27 вересня Угорщина підписала новий довгостроковий контракт з російським концерном "Газпром" на постачання газу в обхід України.

Через плани підписання угоди МЗС України заявило, що ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутись днями в Будапешті.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.

У зв'язку з різкою реакцією Києва до МЗС Угорщини викликали посла України в Будапешті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: