fbpx
Сьогодні
18:08 26 Вер 2021

Кількість цивільних жертв на сході України за 6 місяців збільшилась наполовину, – ООН

Фото: facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

Кількість жертв серед цивільного населення внаслідок активних бойових дій та пошкодження цивільних об'єктів на сході України збільшилася наполовину в порівнянні з попереднім піврічним періодом.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер під час презентації 32-ї доповіді про права людини за період моніторингу з 1 лютого до 31 липня 2021 року, повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що з моменту початку нового моніторингового періоду 1 лютого 2021 року до 20 вересня включно Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 17 втрат серед цивільного населення внаслідок російської агресії на сході України.

«З 1 лютого по 31 липня 2021 року ВКПЛ (Всеукраїнська комісія з прав людини – ред.) зафіксувала 62 жертви серед цивільного населення: 15 загиблих і 47 поранених. Це на 51% більше, ніж за попередні шість місяців», – зазначила Богнер.

Вона додала, що тенденція до зростання жертв серед цивільного населення внаслідок активних бойових дій триває, і «з кінця звітного періоду по 20 вересня внаслідок активних бойових дій було зафіксовано 16 жертв серед цивільного населення: 2 загиблих і 14 поранених».

За словами ММПЛУ, ці місячні показники є найвищими за період із червня 2020 року.

Окрім того, у місії додали, що режим припинення вогню 27 липня 2020 року призвів до шестикратного зниження втрат серед цивільного населення, якщо порівнювати з періодом за рік до припинення вогню та за рік після.

«Це означає, що можливо встановити ефективне припинення вогню, яке захищає життя цивільного населення», – сказали в ММПЛУ.

Там закликали «всі сторони конфлікту цілком здійснити заходи з припинення вогню, і таким чином значно зменшити вплив бойових дій на цивільне населення».

Нова 32-а доповідь про права людини в Україні охоплює шість місяців моніторингу в період з 1 лютого до 31 липня 2021 року.

Доповідь ММПЛУ ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час 92 виїздів представників місії на місця, 12 відвідувань місць тримання під вартою, 82 судових засідань та 75 зібрань, а також на 1156 поглиблених інтерв'ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: