fbpx
Сьогодні
19:32 25 Вер 2021

Освітній омбудсмен заявив, що примушувати школярів працювати на городах та прибирати в парках – незаконно

Примушувати школярів замість навчання працювати на городах або прибирати територію парку чи школи – незаконно. Залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов'язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, заявив освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Він нагадав керівникам навчальних закладів, що діти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання та утримання. А організатори навчального процесу мусять захищати здоров'я школярів та дбати про їхню безпеку.

Горбачов наголосив, що пункт 5 статті 23 закону "Про освіту" прямо забороняє виконання робіт чи участь у заходах школярів, якщо це не пов'язано з освітнім процесом.

"Якою, скажіть мені, освітньою програмою передбачається праця дітей під час уроків на городі чи прибирання території міста?!", – обурюється омбудсмен.

Також він нагадав, що з 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для шкіл, яким змінено правила прибирання школи учнями.

Раніше учні 2-4 класів могли брати участь у прибиранні території школи, а учні 5-12 класів – у генеральному та щодобовому прибиранні шкільної ділянки: підмітати, очищати від снігу, саджати дерева.

Нові правила не дозволяють такі прибирання, учні тільки повинні тримати власне робоче місце в чистоті та прибирати за собою сміття. І навіть така робота має проводитися за участю педагогічних та/або медичних працівників і тривати не більше 1 години на тиждень.

Слід відрізняти волонтерство від примусової праці

Омбудсмен зазначив, що школярі можуть брати участь у громадсько-корисній праці, але тільки добровільно та в позаурочний час.

"Це не означає, що діти не можуть добровільно допомогти, скажімо, посадити квіти в улюбленому дворі чи прибирати певну ділянку парку. Тільки відбуватися це має в позаурочний час. Тому прошу розрізняти примусову працю і добровільне волонтерство", – написав він.

Горбачов пригрозив несумлінним педагогам кримінальною відповідальністю. Він нагадав, що відповідно до статті 150 Кримінального кодексу України експлуатація дитини, яка не досягла віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання її праці карається арештом до шести місяців або обмеженням волі до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також омбудсмен згадав про резонансні випадки використання дитячої праці в школах України, коли діти носили гарбузи під час уроків та прибирали парк.

Омбудсмен також надав список організацій, куди можна звернутися, якщо у школі порушують права дитини та примушують її до роботи під час освітнього процесу:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: