fbpx
Сьогодні
21:25 24 Вер 2021

У Венеційській комісії звернулися з проханням надати закон про олігархів для аналізу

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо звернувся з проханням до президента України Володимира Зеленського, аби Україна надала текст закону про олігархів для підготовки відповідного висновку.

Про це було зазначено під час телефонної розмови голови Комісії із Зеленським, передає ОП.

Джанні Букіккіо відзначив ухвалення у Верховній Раді України ініційованого Президентом закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Голова Венеціанської комісії також звернувся з проханням надати комісії проголосований текст закону в редакції, підписаній главою держави, для розгляду та підготовки відповідного висновку.

Володимир Зеленський і Джанні Букіккіо констатували єдність підходів щодо необхідності розбудови в Україні верховенства права, демократії та реалізації судової реформи.

Президент наголосив, що його підходи в питанні трансформації системи правосуддя є чіткими й однозначними – "ні кроку назад у судовій реформі".

Глава держави зазначив: "Треба діяти швидко й рішуче, оскільки народ України чекав на ці зміни 30 років".

Відбувся конструктивний обмін думками щодо проектів законів України, які перебувають на розгляді Верховної Ради та спрямовані на вдосконалення конституційної процедури, порядку призначення суддів Конституційного Суду, а також стосовно відбору суддів до КСУ.

Окремо співрозмовники обговорили перебіг формування Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя. Президент України та Голова Венеціанської комісії підкреслили, що цей процес має завершитися якомога швидше, а всі наявні наразі перешкоди – усунуті.

Як повідомляла Рубрика, 23 вересня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Переважну більшість голосів за законопроєкт дали фракції "Слуга народу" (229), "За майбутнє" (18), "Довіра" (15) й "Голос" (11).

Проти виступили народні депутати від "Європейської солідарності" та "Опозиційної платформи – За життя".

У парламентській опозиції наполягають, що законопроект №5599 щодо деолігархізації ухвалили у другому читанні з порушенням процедури й регламенту. 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: