fbpx
Сьогодні
13:57 24 Вер 2021

СБУ виявила, що окупанти в ОРДО готують повний перехід освіти на стандарти Росії

Служба безпеки України виявила нові докази інституційної присутності РФ на окупованій частині Донецької області. Йдеться, зокрема, про запровадження в освітній сфері стандартів Російської Федерації.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Рубрика.

«Наразі у самопроголошеній «ДНР» завершується «реформування» сфери освіти та науки, яке передбачає повний перехід освітньої галузі на стандарти РФ. Російські органи державної влади уже визнають дипломи про вищу освіту, видані в «ДНР». А «міністерство освіти ДНР» очолює співробітник органів державної безпеки Росії», – зазначили у спецслужбі.

В СБУ наголосили, що отримані матеріали будуть використані як доказова база у відповідному кримінальному провадженні.

За даними спецслужби, у 2016 році у так званій «ДНР» прийняли концепцію реформування освіти та науки «республіки» на 2016-2021 роки, основна мета якої – введення в освітній сфері стандартів РФ. Активна фаза псевдореформи припала на 2020-2021 роки.

«Але інституційна інтеграція «ДНР» до складу Російської Федерації почалася уже з 2017 року. Саме тоді Президент РФ Володимир Путін видав Указ № 74, яким Росія почала визнавати дипломи, що видаються освітніми закладами вищої освіти так званої «ДНР» – наголосили у СБУ.

За інформацією відомства, тепер представники «ДНР» намагаються внести ці дипломи до загального реєстру РФ.
При цьому у 2019-2020 роках випускникам навчальних закладів «ДНР», акредитованих у РФ, було видано понад 2,5 тис. дипломів державного зразка Росії, а з 2014 року їх кількість становить понад 8 тисяч.

Як наголошується, видача офіційних документів РФ організаціям, установам та закладам, розташованим на території України, підтверджує, що Росія контролює окуповані території Донецької та Луганської областей, керує місцевими процесами та посилює свою присутність, маскуючись під структури самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Крім того, російські посадовці підписують офіційні документи, які стосуються політики РФ щодо окупованих територій України. Зокрема, в одному з листів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров дозволяє відкрити пункти проведення єдиного державного екзамену на базі донецьких муніципальних закладів освіти так званої «ДНР». При чому він задовольнив клопотання від депутата Державної думи РФ Геннадія Онищенка, який багаторазово відвідував тимчасово окуповані території України і у 2020 та 2021 роках особисто вручав частину дипломів про вищу освіту в окупованому Донецьку, заявили у спецслужбі.

«СБУ володіє доказами, що навіть чинний «міністр освіти ДНР» Михайло Кушаков має російський паспорт і є офіцером РФ. Він перебуває у званні підполковника запасу органів державної безпеки Росії, в 2002 році відбув до невизнаної республіки Придністров'я, де «працював у сфері освіти». З 2015 року переїхав у «ДНР», де став «заступником міністра», а з 2019 року – «міністром освіти ДНР», – ідеться у повідомленні.

Наразі СБУ перевіряє інформацію, що керівництво «ДНР» очікує погодження уряду РФ, щоб вживати цілеспрямованих заходів із насадження адміністративної моделі управління, стандартизації і сертифікації діяльності органів та установ «ДНР» відповідно до норм РФ та подальшої федералізації ТОТ Донецької області.

Вирішується питання щодо оголошення відповідним особам повідомлення про підозру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: