fbpx
Сьогодні
10:55 24 Вер 2021

У Раді йде активний збір підписів за відставку Разумкова, – ЗМІ

У Верховній Раді йде активний збір підписів за відставку спікера Дмитра Разумкова. Конфлікт проявився на Погоджувальній раді ВР — обговорювалося турборежим голосування по закону про деолігархізацію.

Про це повідомляє Telegraf.

За даними джерел видання, Разумков вже не всіх влаштовує в парламенті на цій посаді.

Також повідомляється, що в Офісі президента мають намір відправити спікера у відставку. При цьому сам Разумков неодноразово висловлювався критично стосовно документа зі збором підписів за його відставку.

В "Слугу народу" не приховують наявності конфлікту зі спікером. В ефірі одного з телеканалів відбулася словесна перепалка глави фракції Давида Арахамії, першого віцеспікера Руслана Стефанчука і самого Разумкова. Арахамія заявив, що своїми діями спікер парламенту намагається збити законопроєкт на користь олігархів, а Разумков поцікавився, чому його не запросили на засідання профільного комітету, де розглядалися правки до другого читання законопроєкту про олігархів.

Конфлікт продовжився на Погоджувальній раді перед новим пленарним тижнем. Глава партії Олександр Корнієнко запропонував включити законопроєкт №5599 (деолігархізація) разом з проєктом закону № 5600 (податковий) до порядку сесійного тижня, а також скоротити терміни розгляду шляхом застосування спецпроцедури, згідно 119-ї статті Регламенту, яка дозволяє розглядати законопроєкти не по правкам, а за статтями. У відповідь Разумков вказав, що застосувати цю процедуру можливо тільки шляхом голосування в сесійній залі.

Фінальною крапкою конфлікту зі спікером для Зеленського стала протидія законопроєкту про олігархів, який був проголосований депутатами напередодні й у відсутності Разумкова — засідання сесії вів Стефанчук.

Віцеспікер Стефанчук, шукає порушення регламенту у спікера і відправляє відповідні листи в.о. глави Апарату ВРУ.

22 вересня спікер парламенту Дмитро Разумков сказав, що не планує зараз у відставку, проте допускає, що у нардепів є можливість його звільнити 226 голосами. Про це він заявив телеканалу "Прямий"

"Якщо ми з вами говоримо про "піду у відставку", я подавати у відставку не збираюся. Якщо ми говоримо про те, чи може прийняти відповідне рішення Верховна Рада України, так, може.

Для цього потрібно 226 голосів, є окрема процедура: збір 150 підписів, підготовка, звіт та голосування в стінах парламенту. Я до цього готовий, я про це говорив давно: якщо буде бажання народних депутатів замінити спікера Верховної Ради, це їх право… У мене немає світоглядних розбіжностей з колегами, мої позиції не змінюються, може у когось так відбувається, але точно не у мене", – заявив Разумков.

На початку тижня глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що вважає дії Разумкова "некомандними", а радник глави ОПУ Михайло Подоляк сказав, що якщо конфлікт буде рости, то "втрутиться президент".

Також Разумков повідомив, що його не запросили на заплановані збори парламентської фракції "Слуга народу" в Трускавці.

Довідка

Спікер на прохання чотирьох опозиційних фракцій Ради відправив законопроєкт про олігархів до Венеціанської комісії для перевірки. Глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що у спікера з цього приводу можуть бути приховані мотиви.

Венеціанська комісія відповіла на запит спікера щодо законопроєкту №5599 про деолігархізацію. Відзначається, що висновок щодо даного законопроєкту комісія прийме в грудні

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: