fbpx
Сьогодні
10:20 24 Вер 2021

На Черкащині 24 школи отримали обладнання, що ідентифікує обличчя і контролює масковий режим

English version here

В Черкаській області 24 інноваційні школи отримали спеціальне обладнання, яке дозволяє ідентифікувати обличчя, контролює масковий режим і не пускає в приміщення людей із підвищеною температурою тіла.

Про це повідомив начальник обласного управління освіти й науки Черкаської облдержадміністрації Валерій Данилевський, передає "Укрінформ".

Він пояснив, що "Безпечна школа" – складова обласної програми розвитку інноваційних шкіл.

"Програму запровадили ще 10 років тому. До неї включили 29 шкіл в Черкаській області, які отримували найновіше обладнання. На останньому етапі запропонували запровадити систему "Безпечна школа". З 29 шкіл погодилися 24, які отримали відповідне обладнання. Фінансувалося на паритетних засадах – 50% – обласний бюджет, ще 50% – місцевий", – розповів Данилевський.

Так, у гімназії №9 кожен відвідувач школи перед тим, як потрапити до приміщення, має бути ідентифікований електронним пристроєм. Якщо до школи намагається зайти хтось сторонній, система оповіщає про це охорону.

За словами директорки гімназії Ірини Топчій, безпека школи й дітей – першочергове завдання держави.

"Спочатку ми купляли камери за кошти батьків. Зараз у школі майже не лишилося так званих "сліпих зон", і за винятком туалетів, гардеробів та самих класів у нас видно всю школу. Згодом ми найняли охоронну організацію. Нещодавно Черкаська обласна рада придбала для нашої школи електронну систему "Нові знання". Біля входу стоїть сканер, який сканує обличчя в масці, вимірює температуру тіла й відразу сигналізує, якщо до приміщення намагається зайти хтось із сторонніх", – констатувала Топчій.

Вона зазначила, що поки проєкт запроваджено в старших класах, але готують аналогічну систему на вхід, яким користуються учні молодших класів.

В школі створено власний сервер, куди внесено фотографії дітей, вчителів та інших працівників.

"Ми завжди знаємо, хто є в школі, хто вийшов. Майже зникли крадіжки телефонів. Бо часто дитина заявляє про крадіжку, хоча насправді просто забуває телефон. Це все видно на камеру", – розповіла Топчій.

Та нагадала, що за допомогою системи відеонагляду ідентифікували жінку, яка зайшла до приміщення входом молодших класів, вкрала ноутбук і втекла. Однак камера все зафіксувала, й згодом поліція знайшла шахрайку.

Вчитель інформатики гімназії №9 Борис Ховряк повідомив, що спочатку мали місце певні неузгодженості, але згодом процес налагодився.

"Ми сфотографували кожного учня й працівника й внесли фото в загальну базу. Спочатку мали місце певні нюанси: дівчата старшокласники фотографувалися в макіяжі, а в школу йшли без нього. Згодом мусили фотографуватися знову. Якщо хтось неідентифікований спробує зайти, система повідомить про це. Охоронець відразу відреагує", – зазначив Ховряк.

Данилевський каже, що систему "Безпечна школа" запровадили лише на Черкащині, а її ідею придумали в одній із харківських шкіл.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: