fbpx
Сьогодні
15:34 23 Вер 2021

У Раді зареєстрували законопроєкт про права громадян на безпечне довкілля

У Верховній Раді України зареєстрували альтернативний законопроєкт № 6004-2 "Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля".

Документ з'явився в Раді 22 вересня, йдеться на сайті Ради, передає Рубрика.

За словами голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка, документ підписали 38 народних обранців.

"Законопроєкт пропонує 13 років для поступової модернізації відповідно до правил, які є єдиними для всієї Європи, та стосується здебільшого топзабруднювачів", — зазначив він.

Керівник екологічного комітету звернув увагу на низку кризових моментів у сфері впливу поганої екологічної ситуації в країні на її громадян.

Зокрема, Бондаренко наголосив, що сьогодні ⅔ українців дихає повітрям, яке не відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Згідно зі статистикою, найбільше страждають жителі промислових районів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської та інших областей. До того ж десятки тисяч громадян передчасно вмирають через хвороби, спричинені чи пов'язані із забрудненим повітрям.

"Наші з вами батьки мають більший ризик серцево-судинних захворювань, а ми з вами статистично проживемо на 10 років менше за європейців", — зауважив чиновник.

Окрім того, українська економіка втрачає сотні мільярдів гривень щороку, що, за слова Бондаренка, співставно з витратами на охорону здоров'я чи оборонним бюджетом.

"Щоб українське довкілля стало чистим і безпечним у перспективі десяти років, цей законопроєкт варто проголосувати чимшвидше", — переконаний голова екокомітету.

Посадовець висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає цей проєкт закону ще цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: