fbpx
Сьогодні
14:10 22 Вер 2021

Відрядження і понаднормові за згодою: депутати пропонують нововведення для вагітних

Фото Vinegret.cz

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який у разі прийняття дозволить вагітним, а також батькам та іншим опікунам дітей до трьох років за власним бажанням їздити у відрядження, працювати в нічні зміни та понаднормово.

Про це повідомляє Рубрика.

Ініціаторами змін стали десятеро депутатів від "Слуги народу", а також по одному депутату від "Голосу" та "Батьківщини".

"Жінка має право на відрядження або овертайм на роботі, за який доплатять, чи на роботу у вихідний. Так, навіть якщо жінка вагітна або має дитину до трьох років. Це її право і це – нормально. Саме тому ми з Роксоланою Підласою та іншими колегами зареєстрували законопроєкт щодо недискримінації вагітних жінок та інших осіб, які здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку", — написала у фейсбуці депутатка Євгенія Кравчук.

Зараз стаття 176 Кодексу законів про працю забороняє залучати до відряджень та понаднормової роботи вагітних, батьків та опікунів дітей віком до трьох років. Ініціатори правок вважають таку норму дискримінаційною, адже вона не дає перерахованим особам отримати додатковий дохід і лише сприяє поширенню неофіційної праці.

"В той же час, Кодекс законів про працю обмежує чоловіків… Наприклад, одинокий батько не має можливості лишатися доглядати дитину, якщо роботодавець вирішить направити його у відрядження. Таким чином також порушуються права та законні інтереси малолітньої дитини на належний нагляд", — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Важливо, що у разі прийняття таких нововведень залучати вагітних і опікунів малолітніх дітей до роботи вночі, на вихідних та понаднормово зможуть лише за їхнім власним бажанням і за умови наявності письмової згоди на це.

У березні нардепи вже розглядали проєкт іншого закону, який передбачав схоже нововведення — замінити повну заборону залучення до додаткової праці вагітних і мам дітей до трьох років забороною лише у випадку відсутності їхньої письмової згоди на це.

Також згаданий законопроєкт пропонував ввести у законодавство чітке визначення "домашньої праці" і вжити заходів щодо скорочення розриву у зарплатах чоловіків і жінок. Проте законопроєкт так і не підтримали, тож в Україні продовжують діяти попередні правила.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: