fbpx
Сьогодні
16:24 21 Вер 2021

У Новій Зеландії вчені привчають корів до туалету заради порятунку клімату

Фото: Thomas Häntzschel / FBN.

Вчені з Оклендського університету в Новій Зеландії та Науково-дослідного інституту біології сільськогосподарських тварин в Німеччині привчили корів до «лотку».

Це зроблено з метою скорочення викидів азоту, пише Associated Press.

Дослідження опубліковане в журналі Current Biology.

Для дресирування телят дослідники використовували солодкі ласощі, щоб умовити корів пройти через ворота і помочитися в спеціальну загороду. Всього на навчання 11 з 16 корів пішло 15 днів. Вчені назвали навчання MooLoo.

За словами спеціалістки з поведінки тварин Оклендського університету Ліндсі Метьюз, величезна кількість відходів сечі – серйозна небезпека. Сеча містить азот, а при змішуванні з фекаліями перетворюється в аміак. Викид аміаку викликають кислотні дощі та інші екологічні проблеми.

Метьюз заявила, що одна корова виробляє до 30 літрів сечі в день. За даними Агентства з охорони навколишнього середовища, у 2019 році на закис азоту доводилося сім відсотків всіх парникових газів в США.

За підсумками дослідження вчені хочуть перенести результати з телят на більш дорослих представників великої рогатої худоби. Вони сподіваються, що «через кілька років все корови будуть ходити в туалет».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: