fbpx
Сьогодні
09:39 21 Вер 2021

США не відмовляться від угоди з Австралією на тлі скандалу з підводними човнами

Фото Reuters

Наразі США не збираються відмовлятися від угоди з Австралією щодо постачання атомних підводних човнів. Водночас Джо Байден планує зателефонувати Еммануелю Макрону, аби підтвердити прихильність Штатів до Франції.

Про це повідомляє Білий дім, передає Рубрика.

Речниця Білого дому Джен Псакі наголосила, що Франція є одним з найближчих та найдавніших партнерів США щодо низки важливих проблем. Вони наразі є викликом для світу.

Під час брифінгу Псакі запитали, чи не збираються США компенсувати втрати на тлі скандалу з підводними човнами. Речниця зауважила, що Байден не обговорюватиме це з Макроном.

Обурена Франція перенесла саміт з Великою Британією. Цього тижня у Лондоні мали зустрітися міністр оборони Великої Британії Бено Уоллес та його французький колега Флоренс Парлі.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вже відреагував. Він зауважив, що "наша любов до Франції – невикорінна".

Довідка

У вересні 2021 року США, Велика Британія та Австралія оголосили про створення нового військового альянсу. Метою AUKUS є поглиблення оборонної співпраці в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Зокрема, Велика Британія і Штати пообіцяли Австралії допомогли створити власний атомний підводний флот.

Як наслідок, офіційна Канберра повідомила про розірвання військового "контракту століття" з Парижем. Мовилося про постачання підводних човнів на суму у розмірі кількадесяти мільярдів доларів.

Франція заявила про "серйозний підрив довіри" з боку Австралії. Державний секретар Франції з європейських справ Клеман Бон наголосив: "я не бачу, як ми можемо довіряти австралійським партнерам".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: