fbpx
Сьогодні
17:45 21 Вер 2021

В американській пустелі хочуть побудувати екологічне місто майбутнього

Фото: Сity Оf Telosa

Колишній гендиректор Walmart мільярдер Марк Лор представив проект нового сверхекологічного міста, яке повинні побудувати в пустелі.

Місто назвуть Telosa (в перекладі з грецької це означає «мета»), у нього є свій сайт.

Відомо, що на проект збираються витратити близько 400 мільярдів доларів, жити в місті зможуть п'ять мільйонів чоловік, але точне місце будівництва 607 квадратних кілометрів поки невідомо.

Основним слоганом міста майбутнього стане «15-хвилинний дизайн». Архітектори планують так організувати міський простір і рух, щоб в будь-яке необхідне місце можна було дістатися за чверть години.

екологічне місто майбутнього

Фото: Сity Оf Telosa

При цьому транспорт, що працює на викопному паливі, в місті буде заборонене. Будівництвом займатиметься американо-датська архітектурна компанія Bjarke Ingels Group (BIG).

Місце для будівництва ще не вибрано. Розглядають Неваду, Юту, Айдахо, Арізони, Техас і регіон Аппалачі.

За словами організаторів проекту, фінансування буде надходити з різних джерел, включаючи приватних інвесторів, філантропів, федеральні і державні гранти, а також субсидії на економічний розвиток.

Лор описує свій проект як «найбільш відкрите, найсправедливіше і найбільш інклюзивне місто у світі». І обіцяє, що його буде відрізняти не тільки архітектура, а й «нова модель суспільства». Передбачається, що жителі будуть брати участь в ухваленні рішень і формуванні бюджету.

екологічне місто майбутнього

Фото: Сity Оf Telosa

Засновник BIG датський архітектор Бьярке Інгельс каже, що Telosa «уособлює соціальну та екологічну турботу скандинавської культури, а також свободу і можливості американської культури».

До 2030 року планують побудувати першу частину міста. На території шести квадратних кілометрів будуть жити 50 тисяч осіб. Добудують і заселять місто протягом 40 років – такий план його творців.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: