fbpx
Сьогодні
19:25 19 Вер 2021

Зеленська заявила, що в Україні з'являться 28 нових шелтерів для жертв домашнього насильства

English version here

Фото: ОП

В Україні до грудня цього року планується створити 28 нових притулків для жертв домашнього насильства, також будуть створюватися денні центри допомоги та служба швидкого реагування.

Про це розповіла дружина Президента Олена Зеленська в інтерв'ю виданню "Кореспондент".

За її словами, в Європі на кожні 10 тис. населення країни має бути одне місце в шелтері, а в Україні до 2021 року було 16 притулків, тобто навіть не в кожній області.

"В 2021 році ми робимо справжній ривок – згідно з планом дій, який був затверджений Кабінетом Міністрів, тільки до грудня має бути створено 28 нових шелтерів. Окрім них створюватимуться ще й денні центри допомоги: щоб, якщо немає рішення піти з дому, можна було прийти і проконсультуватися так, щоб ніхто з сусідів і близьких не знав про це. Створюється служба швидкого реагування: 40 мобільних бригад, які мають займатися лише питаннями насильства в сім'ї. Для них буде придбано 40 автівок", – зазначила перша леді.

Зеленська нагадала, що в середині літа уряд виділив субвенцію в розмірі близько 275 млн грн для фінансування запуску притулків, денних центрів і спеціальних служб у поліції.

Крім того, дружина очільника держави наголосила, що з жертвами домашнього насильства має проводитися також психологічна робота.

"Жертва домашнього насильства може зателефонувати на гарячу лінію 15-47. Вона може зателефонувати в службу соціальної допомоги. І її перенаправляють у шелтер. Або соціальна служба викличе поліцію, і вони її відвезуть до шелтеру. Там надається первинна юридична допомога, зокрема якщо у людини просто немає документів. Там вона може перебувати від трьох до шести місяців. Там і для дітей є все необхідне", – пояснила Зеленська.

Перша леді розповіла, що тенденція масштабів домашнього насильства "лякає", особливо помітне його зростання під час локдауну.

"У домашньому насильстві теж є гендерний перекіс – серед жертв більше жінок. Хоча останнім часом ми починаємо виявляти, що і багато чоловіків теж наражаються на фізичне насильство з боку жінок у родині. Психологічне насильство, перш за все", – акцентувала вона.

Зеленська наголосила на тому, що завдання держави в цій сфері – захистити жертв і покарати кривдника, а ще – змінити ставлення до цього, дати зрозуміти, що говорити про насильство не соромно і що насильство – це не норма.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: