fbpx
Сьогодні
10:46 19 Вер 2021

Відома грузинська шахістка хоче судитися з Netflix через "Ферзевий гамбіт"

Легендарна грузинська шахістка, п'ятиразова чемпіонка світу Нона Гапріндашвілі подала позов проти американської компанії Netflix, звинувативши її у наклепі.

Про це пише BBC.

80-річна шахістка стверджує, що її хибно зобразили у популярному мінісеріалі Netflix "Ферзевий гамбіт", що вийшов минулого року.

Йдеться про фінальний епізод, в якому під час розмови про головну героїню Бет Гармон згадується Нона Гапріндашвілі:

"Єдине, що незвично в ній, це її стать, але навіть це не унікально для Росії. Є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіон світу серед жінок і ніколи не грала з чоловіками".

У позові, поданому до федерального окружного суду Лос-Анджелеса, вказано, що "Netflix безсоромно і навмисне збрехав про заслуги Гапріндашвілі, і зробив це з дешевою і цинічною метою "посилити драматичний ефект", показавши, що його вигадана героїня зуміла зробити те, що жодна інша жінка, включно з Гапріндашвілі, не робила".

Позивачка називає твердження про те, що вона ніколи не грала проти чоловіків, "свідомо неправдивим, сексистським та таким, що принижує гідність".

Вона наголошує, що епізод, в якому пролунала неправдива інформація, стосується 1968 року, а до цього часу Гапріндашвілі вже провела матчі приблизно з 60 чоловіками-шахістами, десять з яких були гросмейстерами.

Тепер Гапріндашвілі вимагає від Netflix публічного вибачення за помилкову інформацію в серіалі, її виправлення та 5 млн доларів компенсації.

Netflix вважає претензії "необґрунтованими".

Компанія заявила, що "дуже поважає" Гапріндашвілі та її "блискучу кар'єру", але "захищатиме свої права через суд".

Довідка

Нона Гапріндашвілі стала чемпіонкою Грузії в 15 років. У 21 вона перемогла на чемпіонаті світу серед жінок і успішно захищала це звання 16 років – з 1962 по 1978 рік.

Гапріндашвілі – перша жінка в історії шахів, яка отримала титул міжнародного гросмейстера серед чоловіків. Це сталося в 1978 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: