fbpx
Сьогодні
13:41 19 Вер 2021

Дослідження свідчать, що Україна "вкрай недостатньо" виконує умови Паризької кліматичної угоди

Лише Гамбія вжила достатньо заходів для того, щоб до середини XXI століття середня температура у світі зросла на 1,5 градуса за Цельсієм. Інші країни, зокрема Україна, недостатньо діють для протидії змінам клімату.

Про це свідчать дані звіту громадської організації Climate Action Tracker.

Експерти аналізували кліматичні цілі 36 країн світу та загалом Європейського Союзу щодо кількості викидів вуглекислого газу до 2030 років. Приблизно 70 країн не представили свої цілі, тому у звіт їх не включили.

Автори аналізу зазначили, що занепокоєння викликають Австралія, Бразилія, Індонезія, Мексика, Нова Зеландія, Росія, Сінгапур, Швейцарії та В'єтнам — вони презентували цілі навіть менші, ніж у 2015 році.

Загалом цілі більшості країн залишаються вкрай або надзвичайно недостатніми для протидії змінам клімату. У звіті вказують, що лише одна розвинена країна — Велика Британія — визначила національні цілі, які, ймовірно, допоможуть утримати зростання середньої температури до середини XXI століття на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.

До 2030 року глобальні викиди вуглекислого газу необхідно скоротити на 50%, щоб протидіяти глобальному потеплінню. Згідно зі звітом, більшість країн не планують настільки скорочувати викиди. Якщо викиди залишать на теперішньому рівні через 10 років, тоді світ не зможе утримувати зростання температури на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.

Експерти кажуть, що дії лише однієї країни — Гамбії — передбачають збереження зростання середньої температури на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.

Дослідження щодо дій проти кліматичних змін

Україна разом зі 14 країнами робить "вкрай недостатньо", щоб протидіяти змінами клімату. Водночас щодо України експерти помітили дещо позитивну тенденцію: попередні кліматичні цілі означали, що наша країна робить "надзвичайно недостатньо".

"Майже усі розвинені країни повинні ще більше покращити свої цілі, щоб якомога швидше скоротити викиди, а також впроваджувати національну політику та підтримувати країни, що розвиваються", — підсумували у звіті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: