fbpx
Сьогодні
15:33 17 Вер 2021

Не було сенсу направляти законопроєкт про олігархів до Венеційської комісії, - Арахамія

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що не було сенсу направляти законопроєкт про деолігархізацію до Венеційської комісії, бо його чинна редакція може суттєво змінитися під час розгляду у другому читанні.

Таку думку парламентарій висловив під час брифінгу перед засіданням Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, передає "Укрінформ".

"Немає жодного сенсу фактично драфт документа відправляти на розгляд Венеційської комісії, тому що після розгляду в залі (у другому читанні – ред.) він може дуже суттєво змінитися. Венеційська комісія буде просто працювати над документом, над яким немає сенсу працювати", – сказав Арахамія.

Він зауважив, що також у листі Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову написав, що не варто було направляти законопроєкт до Венеційської комісії.

"Я вважаю, що пан Разумков не послухав думку своєї фракції, яка його висувала на місце спікера. Мені здається, що це не колегіальна поведінка. Ми будемо з ним розмовляти", – додав голова фракції "СН".

Довідка

1 липня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок і наслідки включення осіб до Реєстру, запроваджує декларування службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі закликала Голову ВР Дмитра Разумкова направити законопроєкт №5599 до Венеційської комісії через те, що, на її думку, він може суперечити нормам Конституції. Окрім цього, до спікера звернулися чотири опозиційні депутатські фракції з аналогічною пропозицією.

Разумков 10 вересня направив законопроєкт на експертизу до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеційська комісія). Водночас спікер зауважив, що регламент Верховної Ради не забороняє народним депутатам розглядати законопроєкт, направлений до Венеційської комісії, без її висновків.

17 вересня члени Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд поправок до другого читання законопроєкту. Вони мають намір розглянути усі впродовж одного засідання.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: