fbpx
Сьогодні
21:54 16 Вер 2021

Вступ до ЄС: Україна відреагувала на заяву Польщі

У Польщі заявили, що Євросоюз повинен бути відкритим для країн, в яких проходять реформи. Таку точку зору висловив президент Польщі Анджей Дуда.

Чому для України така заява польського політика особливо важлива сьогодні, в ефірі телеканалу "Україна 24" повідомила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Щодо заяви президента Польщі, вона є абсолютно логічною. Мені приємно, що Польща знову проявляє лідерство в питанні розширення ЄС, взагалі політики сусідства. Заява президента Польщі дуже важлива, це початок великої дискусії, звичайно, не швидкої. У нас нормальні торговельні відносини, ЄС — наш головний торговий партнер, ми експортуємо багато продукції з доданою вартістю, і, звичайно, багато сировини. Звичайно, є виклики, але ніхто не говорив, що бути дорослою великою країною легко. З нами треба вести діалог, і такі заяви (як заява Дуди – ред.), посилюють наші позиції", – зазначила вона.

Стефанішина звернула увагу на те, що в міжнародній спільноті необхідна спільна підтримка щодо прийняття України в НАТО і Євросоюз.

"Звичайно, і щодо членства України в ЄС, і щодо членства в НАТО потрібен консенсус. У питанні євроатлантичної інтеграції має бути політичний консенсус, з питань, які стосуються ЄС, має бути дискурс. Тут важливо, щоб такі країни ЄС, як Польща, Швеція, Данія, наприклад, виступали за те, щоб почати цей діалог. Ми працюємо з різними столицями, намагаємося знайти ті точки дотику, які дозволять зрушити позицію – це Італія, Португалія, і країни, які орієнтуються на Францію і Німеччину. Це справжня геополітика, переговори. Ніхто не обіцяє, що завтра вже будуть прийняті рішення. Але такі заяви, як сьогоднішня заява Дуди, закладають основу для того, щоб ці переговори, нарешті, почалися", — підкреслила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Європейський Союз має прийняти до себе Україну та Молдову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: