fbpx
Сьогодні
19:31 16 Вер 2021

Представник Зеленського заявив, що вибори до Держдуми можуть не визнати через участь мешканців ОРДЛО

Вибори до Держдуми РФ можуть стати першими в історії, які не визнають у міжнародній спільноті, якщо вони проходитимуть із залученням до виборчого процесу жителів ОРДЛО.

Про це на телеканалі "Україна 24" повідомив член комітету Ради з питань безпеки, представник Зеленського у КСУ, нардеп з фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

"Будь-які реагування з боку органу державної влади на факти порушення права громадян України на тимчасово окупованих територіях завжди є дієвими. Тобто потрібно оцінювати ці обставини, оцінювати в комплексі. І треба дивитися, яким чином реагують міжнародні інституції, в тому числі ООН і Європарламент, з приводу тих чи інших подій, які ми зараз з вами обговорюємо. А я хочу нагадати, що в Європейському парламенті буквально сьогодні звучало застереження, що якщо будуть допущені порушення основоположних принципів виборчого права при проведенні виборів до Державної думи Російської Федерації, то необхідно буде ставити питання про нелегітимність цієї Державної думи", — повідомив Веніславський.

Він повідомив, що підтримує заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо того, що міжнародні конвенції не допускають присягу на вірність країни-окупантки жителями тимчасово окупованих територій.

А вибори, як зазначив член комітету Ради з питань безпеки, це фактично один із засобів того, що Російська Федерація намагається показати. А саме, що на тимчасово окупованих територіях проживають громадяни Росії.

"Тому, звичайно, будь-яка реакція з боку органів державної влади України, яка адресована міжнародній спільноті, матиме без сумніву свій результат", – зазначив Веніславський.

На запитання про те, як може виглядати це невизнання виборів – як виборів в цілому, чи тільки тих осіб, за яких голосували жителі ОРДЛО – Веніславський зазначив, що в даній ситуації йдеться про глобальне невизнання виборів до Держдуми.

"Оскільки в такому випадку йдеться про виборчий процес у широкому сенсі в Державну думу, яка вибирається в тому числі за участю політичних партій, то розмежувати ту частину народних обранців Державної думи, які будуть обрані за участю громадян України, що проживають на тимчасово окупованих територіях, в принципі буде неможливо. Тому, звичайно, необхідно поставити питання про легітимність всієї Державної думи, і систематична цілеспрямована робота сприятиме тому, щоб Російська Федерація та обрані представники законодавчого органу Російської Федерації відчували себе щонайменше дуже невпевнено у відносинах з міжнародними партнерами", — наголосив член комітету Ради з питань безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: