fbpx
Сьогодні
16:09 16 Вер 2021

Вбивство Гонгадзе: дружина журналіста розповіла про вбивство свого чоловіка у книжці

Мирослава Гонгадзе представила епізод з проєкту майбутньої книги у пам'ять свого чоловіка Георгія Гонгадзе.

Уривок вона представила в колонці на УП.

"Як ми дізналися після довгих років розслідування та багатьох годин судових засідань, того ранку могло ніколи не статись. Міліція планувала викрасти Георгія напередодні ввечері, у п'ятницю 15 вересня. Але щось пішло не так у заздалегідь спланованій операції МВС, і вони затримали його 16 вересня. Четверо співробітників міліції під проводом генерала Пукача штовхнули мого чоловіка в машину, коли він ішов додому", – написала вона.

Гонгадзе описала, як вбили його чоловіка.

"Вони привезли його до лісу під Києвом, задушили його-таки ременем і закопали тіло на місці. Пізніше один з убивць, генерал Пукач, повернувся, відрізав голову трупу мого чоловіка, спалив тіло й знову закопав його", – розповіла журналістка.

Вона заявила, що на неї тиснув прокурор у справі.

"Через два місяці в місцевому морзі я побачила те, що залишилося від мого кохання, те, що випадково знайшли люди з сусіднього села. Ідентифікувати його було неможливо. Прокурор хотів, щоб я сказала, що не можу ідентифікувати тіло. Немає тіла – немає злочину. Я намагалася сказати правду і написала у протоколі: "Це тіло з великою ймовірністю належить моєму чоловіку Георгію Гонгадзе"", – написала Гонгадзе.

У квітні 2001-го за результатами експертизи ДНК слідчі ФБР у Вашингтоні повідомили їй, що тіло належить її чоловікові.

"Вбивство Георгія та мої намагання знайти справедливість розділили моє життя на до і після та змінили його назавжди.З двома трирічними доньками я була змушена покинути Україну Цей злочин і громадський резонанс, а також таємно зроблені записи президента Кучми з проханням до його підлеглих позбутися мого чоловіка змінили траєкторію розвитку країни", – заявила вона.

Журналістка нагадала, що усі виконавці злочину понесли покарання.

"Президент, підозрюваний у причетності до замовлення вбивства, насолоджується пенсією. Моєму чоловікові Георгію Гонгадзе був всього 31 рік. Його голову знайшли лише за шість років після вбивства. Ми з доньками нарешті змогли його поховати лише у березні 2016 року. Він був журналістом-розслідувачем. Життя було ціною, яку він заплатив за свою роботу", – підсумувала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: