fbpx
Сьогодні
12:55 16 Вер 2021

Росія не продовжила мандат місій ОБСЄ для "каруселей" на виборах в Держдуму, – Кулеба

Росія відмовилася продовжувати мандат місії ОБСЄ на своєму кордоні задля полегшення влаштування виборчих каруселей за рахунок підвезення на виборчі дільниці мешканців тимчасово окупованих територій на виборах до Держдуми РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу.

"Не випадково трохи більше тижня тому РФ відмовилася продовжити мандат двох місій ОБСЄ, які працювали у пунктах пропуску на російсько-українському кордоні ("Гуково" і "Донецьк" – ред.) відсутність цих місій сприяє, по суті, зусиллям Росії із влаштування виборчих каруселей – підвезення виборців для створення ефекту волевиявлення людей", – сказав Кулеба.

У цьому контексті він ще раз наголосив, що відповідно до міжнародного права єдиний статус, який має Росія в Автономній Республіці Крим та окремих районах Донецької і Луганської областей, – це держава-окупант.

"І те, що вона робить, організовуючи там свої національні вибори, є порушенням міжнародного права", – акцентував глава української дипломатії.

За його словами, Україна реагуватиме на це за вже відпрацьованою схемою – фіксуватиме ці порушення і звертатиметься до партнерів.

"Я розумію, що ми цих виборів не скасуємо, і росіяни зараз зроблять те, що вони вважають за потрібне, тому що вони контролюють ту територію. Але всьому приходить свій кінець, і я переконаний, що російській окупації кінець теж прийде. І коли це відбудеться, то за всі ті зафіксовані випадки правопорушень з боку РФ доведеться заплатити. Черговий приклад такого порушення ми зараз зафіксуємо", – резюмував міністр.

Довідка

Напередодні виборів до Державної думи РФ, які відбудуться 17-19 вересня, в ОРДЛО зафіксовано масову видачу російських паспортів. Це робиться для того, щоб залучити до виборів якомога більше жителів тимчасово окупованих територій.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявляла, що жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей змушують брати участь у виборах до Держдуми, погрожуючи штрафами і звільненнями – окупаційна влада чинять тиск на тих, хто отримав паспорт Росії.

Росія 2 вересня відмовилася продовжувати мандат спостережної місії ОБСЄ, яка працювала в районі російських контрольно-пропускних пунктів "Гуково" і "Донецьк" на кордоні з Україною.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: