fbpx
Сьогодні
14:07 13 Вер 2021

Стало відомо, що планує розслідувати "космічна" ТСК Верховної Ради

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства та підприємств космічної галузі має на меті відновити космічний потенціал України та продемонструвати іноземним партнерам готовність до роботи в цьому напрямку.

Про це розповів народний депутат із фракції "Слуга народу", член ТСК Олексій Устенко, передає "Укрінформ".

"Після розпаду Радянського Союзу Україні дістались підприємства, обладнання і талановиті науковці в космічній галузі. Але протягом років все набуте майно просто нещадно грабувалось. Техніку продавали, а підприємства в кращому випадку приватизували. Через корупцію із провідної космічної країни ми перетворились на аутсайдера. Тому і була створена ТСК – задля відновлення космічного потенціалу нашої країни та наведення ладу в цій галузі зокрема", – розповів депутат.

За його словами, ТСК в першу чергу займатиметься розслідуванням можливих протиправних дій працівників Держкосмосу, фактів неналежного та неефективного використання технологій у космічній галузі, доведення до банкрутства підприємств космічної галузі та, зокрема, зловживань під час їхньої приватизації.

Крім того, Тимчасова слідча комісія розслідуватиме ситуацію із реалізацією проєкту щодо створення космічного ракетного комплексу "Циклон-4", який був припинений у 2016 році, та першого українського геостаціонарного телекомунікаційного супутника "Либідь», що наразі у напівготовому вигляді перебуває в Росії.

"Цікавою є історія з супутником "Либідь". На нього держава взяла кредит у 6 млрд грн. Виплатили ми його лише минулого року, але супутника у нас так і немає. Він з 2014 року лежить на російському підприємстві "Інформаційні супутникові системи" в Красноярську. Є підозри, що більшу частину коштів на його будівництво просто вкрали", – наголошує член ТСК.

Питання щодо супутника нагальне та потребує якнайшвидшого вирішення, вважає народний депутат. Адже лише на його зберігання в РФ Україна кожного місяця витрачає 1 млн грн, а загальні витрати на проєкт з державного бюджету вже сягнули 350 млн дол. Також і "старіють" технології, що були використані для його створення.

"Вже сьогодні потрібно вирішувати, що саме з ним робити, адже просто доставити в Україну і запустити, скоріше за все, у нас не вийде. Наразі супутник має застарілі технології, тоді як наука значно просунулась в питаннях, які він досліджує. Але його і досі можна використовувати", – підсумував Устенко.

Довідка

10 вересня Верховна Рада ухвалила постанову "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проєктів "Либідь" та "Циклон-4″".

Зазначається, що кількісний склад ТСК – 10 народних депутатів. Головою слідчої комісії обрано народного депутата Сергія Таруту (фракція "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"). Строк діяльності тимчасової слідчої комісії – один рік із дня її утворення.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: