fbpx
Сьогодні
09:34 13 Вер 2021

Сонячне світло здатне розкладати пластик на нові хімічні речовини, - дослідження

Сонячне світло здатне розкладати пластикові відходи, які є небезпечними самі по собі, на нові хімічні речовини та сполуки, що розчиняються у воді.

Як повідомляє Science Alert, про це свідчать дослідження, проведене вченими Океанографічного інституту Вудс-Гоула у США.

Воно показало, що сонячне світло здатне не тільки руйнувати пластик, а й перетворювати його базові полімери й добавки на нові хімічні сполуки.

Цей процес відбувається доволі швидко: після того, як пластикові пакети, з якими проводилися експерименти, зазнавали впливу сонячного світла протягом менш як 100 годин, із них було вимито значну кількість розчинних органічних вуглецевих сполук.

Під час експерименту дослідники помістили поліетиленові пакетів у мензурки з розчином, близьким до морської води. Половина мензурок перебувала в темному ящику шість днів. Решта залишалися п'ять днів на світлі.

Було виявлено, що зразки, залишені в темряві, виділяли в солону воду незначну кількість розчинних органічних сполук. Водночас ті зразки, які перебували на світлі, "купалися" в нових хімічних речовинах, відзначає видання.

Пластиковий "суп" містив десятки тисяч розчинених оргсполук, у тому числі ймовірно, токсичних, і всі вони були отримані за час, еквівалентний кільком тижням плавання сміття в океані під променями сонця.

"Дивно було виявити, що сонячне світло може розкласти пластик, який, по суті, є однією сполукою, до якої зазвичай додають деякі добавки, на десятки тисяч сполук, що розчиняються у воді", – сказав дослідник Коллін Ворд.

Поки незрозуміло, які наслідки спричиняє потрапляння цих сполук у навколишнє середовище, зокрема в живі організми.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: