fbpx
Сьогодні
13:16 13 Вер 2021

Рада суддів України заблокувала основну частину судової реформи, - Шабунін

Рада суддів України визначилася зі своїми представниками до конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Водночас Рада суддів знехтувала законодавством та не делегувала жодного свого представника до Етичної ради при Вищій раді правосуддя, чим заблокувала основну частину судової реформи.

Про це повідомив голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін, передає Рубрика.

"За результатами розгляду питання про надання пропозицій щодо кандидатів на посаду членів конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів за квотою Ради суддів оголошую обраними наступних кандидатів: Верланов Сергій Миколайович, Мезенцев Євген Ігорович, Міщенко Іван Сергійович", – заявив голова Ради суддів Богдан Моніч по завершенню таємного голосування.

Водночас за кандидатів, які виявили бажання приєднатися до Етичної ради РСУ проголосувала так:

  • за суддю Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Миколу Глотова – 4 голоси;
  • за суддю Львівського апеляційного адмінсуду у відставці Василя Клюбу – 4 голоси;
  • за суддю Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Ганну Вронську – 5 голосів;
  • за суддю Пустомитівського райсуду Львівської області Миколу Кипчарського – 4 голоси.

Ще 16 членів Ради суддів не підтримали жодного із кандидатів. Таким чином РСУ не делегує своїх представників до Етичної ради правосуддя.

"Рада суддів заблокувала основну частину судової реформи – очищення Вищої ради правосуддя. Ми попередили про цей сценарій ще в п'ятницю", – написав Шабунін у відповідь на таке голосування РСУ.

Голова ЦПК зазначив, що українська "судова" система віддаляє країну від Євросоюзу та НАТО навіть не на роки, а на десятиріччя. Не просто пасивно "віддаляє", а силою тримає у своєму прогнилому корумпованому болоті.

"Рада суддів (і її голова Богдан Моніч) начхали пряму норму закону делегувати хоча б одного свого представника до Етичної ради (без чого орган не може розпочати роботу). І це при тому, що кілька суддів виявили готовність увійти в цей орган. Давайте ще раз: Рада суддів тупо відмовилася виконати ПРЯМУ НОРМУ ЗАКОНУ. Судова мафія страшенно боїться очищення ВРП, бо точно знає, що це початок кінця корумпованої системи – їх кінця. Особисту відповідальність за блокування головної реформи країни несуть члени Ради суддів та її голова Богдан Моніч", – додав Шабунін.

10 вересня представництва міжнародних організацій і дипломатичних відомств США, Німеччини, Великої Британії та Канади в Україні сформували списки експертів для їх відбору та призначення в Етичну раду при Вищій раді правосуддя. Те ж саме стосується і відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Нагадаємо, що 3 серпня президент Володимир Зеленський підписав закони про призначення членів Вищої ради правосуддя і про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: