fbpx
Сьогодні
20:49 13 Вер 2021

Через зміни клімату льодовики Європи можуть зникнути за 20 років

Найпівденніші льодовики Європи, ймовірно, перетворяться на крижані плями у найближчі два десятиліття через зміни клімату.

Про це свідчить дослідження іспанських вчених Піренейського інституту екології, або IPE, філії головного державного науково-дослідного органу Іспанії, CSIC., передає phys.org.

Зменшення крижаної маси на Піренейському хребті продовжується з постійним прискоренням, що спостерігається принаймні з 1980-х років.

Вчені використовували супутникові знімки високої роздільної здатності та візуальні зображення, отримані у ході дослідницьких польотів у 2011 році, для складання карти еволюції крижаної маси, порівнюючи її з даними, отриманими у ході польових поїздок, і 3D-моделями гірських хребтів, отриманими минулого літа за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Вчені виявили втрату товщини льоду до 20 метрів (66 футів) у деяких найбільш швидко танучих льодовиків. За їхніми словами, зменшення чотирьох найбільших з них є більш послідовним, ніж зменшення льодових щитів меншого розміру, оскільки лід у багатьох випадках вже відступив у тінь хребтів, вирізаних століттями ерозії.

У порівнянні з іншими існуючими дослідженнями про втрати льоду, дослідження IPE також показало, що щорічні темпи втрати маси льоду не сповільнилися з 1980-х років.

"Піренейські льодовики знаходяться у великій небезпеці і можуть зникнути або перетворитися на залишкові ділянки льоду приблизно через два десятиліття", – стверджують вчені.

Нещодавня велика Доповідь вчених для організації Об'єднаних Націй називає зміну клімату, викликану людиною, "однозначним" і "встановленим фактом". У ньому також говориться, що температура приблизно через десять років, ймовірно, перевищить рівень, якому світові лідери прагнули запобігти.

Середземноморський басейн, поділений Південною Європою, Близьким Сходом і Північною Африкою, визначається експертами ООН як "гаряча точка зміни клімату", яка, серед інших наслідків, може зіткнутися з руйнівними хвилями спеки, нестачею води і втратою біорізноманіття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: