Новини

Народжуваність в Україні може впасти до найменшого рівня з часів відновлення Незалежності, — Opendatabot

Приріст населення в Україні, згідно з офіційними даними, постійно скорочується з 1990 року й за підсумками 2021-го може стати рекордно низьким.

Про це з посиланням на дані Державної служби статистики повідомляє сервіс відкритих даних Opendatabot.

За офіційними даними, у першому півріччі 2021 року в Україні народилися 132 595 дітей. Це на 5% менше, ніж у першому півріччі 2020-го, і на 11,5% менше, ніж у першому півріччі 2019-го.

Якщо брати показники за рік, то найнижчий рівень народжуваності був у 2020 році — тоді народилися 293 457 дітей. Для порівняння: у 2019 році цей показник становив 308 817.

Отже, як прогнозують в Opendatabot, якщо поточна динаміка приросту населення збережеться, то у 2021 році буде встановлений черговий рекорд за найнижчим рівнем народжуваності.

Під час запровадження локдаунів у всьому світі через пандемію COVID-19 побутувала думка, що це може призвести до зростання народжуваності, адже пари проводитимуть більше часу разом.

«Для молодих людей: ніхто не скасовував демографічну кризу в Україні. Думаю, настав час боротися і з нею», — говорив у березні 2020 року президент Володимир Зеленський.

Але ці очікування не справдилися. Навіть навпаки: в усьому світі народжуваність упала до рекордно низького рівня — за окремими винятками (наприклад Німеччина). Демографи пояснюють це впливом коронавірусної кризи на планування сім'ї, втратою людьми роботи й відсутністю певності в завтрашньому дні.

Якщо порівнювати дані про народжуваність в Україні за 2020 рік із 2010-м, то показник зменшився на 40%. За найгіршими прогнозами демографів, у 2030 році в Україні одна жінка за життя народжуватиме одну дитину.

За оцінкою Державної служби статистики, станом на липень 2021 року в Україні жили майже 41,4 мільйона людей. Це на 100 тисяч менше, ніж у середньому протягом першого півріччя 2021-го.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — жіночий підрозділ управління БПЛА та окопний РЕБ PARASOL

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: ✈️ Із уламків… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Російське зло навіть напередодні Великодня не зменшує свого прагнення нести руїни, – Зеленський

Під час вечірнього звернення Президент України Володимир Зеленський наголосив, що сьогодні протягом усієї доби було… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Авдіївському напрямку захисники відбили 18 ворожих атак, за добу на фронті зафіксовано 74 боєзіткнення

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У російському полоні перебувають 32 українських медійники: ведуться переговори щодо їх повернення

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що у російському полоні перебувають 32… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Харкову: кількість постраждалих збільшилася до шести осіб

Через сьогоднішній ворожий обстріл Харкова постраждало вже шість людей. Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У Національному музеї Львова відкрили виставку полотен, на яких українські регіони представлені в жіночих образах

У Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку… Читати більше

Saturday May 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.