fbpx
Сьогодні
17:46 11 Вер 2021

Українці звернулась до Зеленського з проханням надати Одеському художньому музею статус національного

10 вересня Одеський художній музей оприлюднив відкрите звернення культурних діячів до Президента України Володимира Зеленського із проханням надати музею статус національного.

Звернення склали голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький та керівник фракції «Слуга народу» Одеської міської ради Вадим Мороховський. 

Ініціативу одразу підтримали представники української культурної та мистецької спільноти. Першими свої підписи під зверненням залишили такі відомі українці як Олексій Ботвінов, Владислав Троїцький, Борис Херсонський, Сергій Жадан, Михайло Рева, Катерина Чуєва, Катерина Бабкіна, Олеся Островська-Люта, Юлія Литвинець. 

Загалом звернення до Президента підписали вже більше 50 музейників, культурних діячів та митців. Збір підписів триває: ознайомитися з повним текстом можна на сайті Одеського художнього.

В Офісі Президента розглянути звернення пообіцяли найближчим часом. Нагадаємо, раніше голова ОДА вже звертався до Міністерства культури та інформаційної політики з проханням надати Одеському художньому музею статус національного.

Одеський художній назвав переможця конкурсу OFAM WALL

У міністерстві запит не задовольнили, але пізніше заявили, що робота над цим питанням триває і буде завершена до кінця року. 

8 вересня відбулося апаратне засідання Уряду, на якому прем'єр-міністра просили розглянути можливість надати Одеському художньому національний статус. 10 вересня на пленарному засіданні Верховної Ради за надання Одеському художньому музею статусу національного проголосували 319 депутатів. 

Новий статус дозволить Одеському художньому отримати посилене фінансування і утримати високий темп розвитку, який музей взяв за останні роки під керуванням свого останнього директора, відомого українського художника Олександра Ройтбурда та його команди. 

Ройтбурд вважав отримання Одеським художнім музеєм статусу національного однією зі своїх першочергових цілей. 8 серпня митець пішов з життя, проте команда та прихильники музею продовжили розпочату ним роботу. 

Раніше Мінкульт відмовився надавати Одеському художньому музею статус національного.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: