fbpx
Сьогодні
22:35 11 Вер 2021

Куріння канабісу майже удвічі збільшує ризик серцевого нападу в людей молодше 45 років, — дослідження

Фото: Unsplash / Shelby Ireland

Дорослі віком до 45 років, які принаймні протягом останнього місяця вживали канабіс, мають майже у два рази більший ризик пережити серцевий напад. Ця ймовірність збільшується, якщо людина вживає канабіс регулярно.

Про це йдеться в дослідженні канадських науковців, оприлюдненому у науковому журналі Canadian Medical Association Journal.

Про нього повідомляють у пресрелізі журналу.

У світі поступово змінюється ставлення до канабісу: все більше країн його декриміналізують для медичного використання і легалізовують — для особистого вживання. В ООН у грудні 2020 року виключили канабіс із переліку найбільш небезпечних наркотиків.

А втім, стверджують автори дослідження, насправді канабіс не настільки безпечний, як вважається. «З'являється все більше доказів, що воно [вживання канабісу] може бути шкідливим для вас — як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі», — говорить CNN співавтор дослідження Карім Лада з Торонтського університету.

У межах дослідження науковці проаналізували дані опитування Центру з контролю та профілактики захворювань США щодо понад 33 тисяч дорослих 18-44 років. Опитування здійснювалося протягом 2017-2018 року.

З-поміж опитаних 17% (4 610 людей) повідомили, що вживали канабіс за останні 30 днів. У 1,3% із них потім виявили серцевий напад — у порівнянні з 0,8% тих, хто канабіс не вживав.

Автори зазначають, що частіше проблеми із серцем виявляли в чоловіків, які пили багато алкоголю й курили сигарети — але кореляція була присутня навіть після вирахування цих чинників. Так само не було різниці, як саме людина вживала канабіс — через куріння, вейп чи їжу.

Карім Лада наголошує, що дослідження не мало на меті пояснити причини більшого ризику серцевого нападу серед курців канабісу. Але він зазначив, що попередні розвідки вказували на вплив марихуани на частоту серцебиття людей.

Зміна серцебиття впливає на кількість кисню, яку потребує серце. Крім того, канабіс може зменшити постачання кисню кровоносними судинами. Як наслідок — «невідповідність між попитом і пропозицією кисню, що й призводить до серцевих нападів».

На думку співавтора дослідження Девіда Мейзера з Торонтського університету, вплив канабісу на серце повинен враховуватися лікарями під час визначення терапії для людей із серцевою недостатністю. Але не варто забувати й про позитивні ефекти канабісу — зокрема полегшення болю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: