fbpx
Сьогодні
18:00 10 Вер 2021

У Слов'янську пояснили, як містяни самотужки можуть убезпечити свою громаду

Фото: ВВ

Зараз існує безліч способів, як зробити міський громадський простір не тільки комфортними, але і захищеним. На вулицях, в парках і скверах це можуть бути камери відеоспостереження, а на проїжджій частині, наприклад, світлофори.

Водночас важливо, щоб в розвитку безпечного міського середовища міг взяти участь буквально будь-який містянин. Адже не завжди міська влада або поліція можуть бути в курсі, де краще встановити нову камеру або засіб регулювання дорожнього руху.

Про те, наскільки просто ініціювати встановлення подібних засобів забезпечення безпеки звичайному міському жителю, Східному Варіанту розповіли у Слов'янську.

Камеру може встановити кожен. Що для цього потрібно?

Ініціювати встановлення камери відеоспостереження можливо і звичайному міському жителю. І мова не лише про свій під'їзд або двір. Будь-який містянин або група небайдужих можуть порушити питання встановлення камери в будь-якому публічному місці. Зробити це можна кількома способами.

 Приватна компанія

Перший шлях — звернутися в приватну компанію. Це, звичайно, коштуватиме грошей. Але будь-який фахівець скаже, що це — найшвидший і найефективніший шлях. Тим більше в Слов'янську працюють кілька компаній-провайдерів, що надають такі послуги.

камера

Фото: ВВ

«Встановлення однієї камери коштує в районі 3 500 тисяч гривень. Це якщо оглядову камеру поставити», — розповідає співробітник компанії-провайдера Сергій Попов, — «Але вона ще повинна кудись записувати. Що стосується міських камер, у нас є міський реєстратор, ми туди додаємо. Якщо це приватна особа, то потрібно думати. Або ставиться реєстратор, або пристрій, на який записується. Для чотирьох камер від 5 000 гривень вартість встановлення починається разом із жорстким диском».

Але тут на допомогу може прийти міська рада. За словами В'ячеслава Самохвалова, у них є можливість зберігати дані з камер звичайних громадян.

«З огляду на наші можливості технічного характеру, ми охоче будемо під'єднувати ті камери, які встановлюються за ініціативою громадськості на території міста, до нашого технічного вузла Центру збереження відеоданих», — запевняє пан Самохвалов.

 Спільні проєкти

Другим за можливостями можна вважати реалізацію проєктів, спільних з міжнародними благодійними організаціями та фондами. Для цього було б непогано знайти людей або організації, що мають досвід у написанні грантових проєктів і в пошуку відповідних донорів.

У Слов'янську великий досвід складання успішних проєктів мають Платформа ініціатив «Теплиця», Центр громадянського суспільства «Друкарня» та Фонд підтримки осіб старшого віку «Вік щастя».

Нині на сході України свої можливості технічної підтримки надають Програма розвитку ООН із відновлення та розбудови миру, допомога американських платників податків USAID та інші.

Слов'янськ

Фото: ВВ

 Громадський бюджет

Громадський бюджет (або Бюджет участі) — це конкурс, на який містяни подають свої ідеї-проєкти з доброустрою міста. А міська влада при цьому виділяє певну суму з бюджету на реалізацію проєктів-переможців.

Ця можливість, на жаль, є не в кожному місті. Однак «Громадський бюджет» — потужний засіб направити частину міських фінансів саме туди, де вони найбільш необхідні. У тому числі й на розвиток системи відеоспостереження для безпеки. Слід зазначити, що в Слов'янську завдяки «Бюджету участі» встановлено більше десятка камер відеоспостереження.

 Електронна приймальня і петиції

Якщо у вас немає фінансової можливості встановити камери за свої кошти й ви не відчуваєте в собі сил брати участь у грантових програмах або Бюджеті участі, то можна спробувати залишити звернення через електронну приймальню, яку можна знайти на сайті міськради. Або написати петицію через відповідний сервіс приймання електронних петицій.

У будь-якому випадку, якщо у вас з'явилася ідея встановлення камер спостереження, потрібно використовувати будь-який доступний засіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: