fbpx
Сьогодні
22:19 10 Вер 2021

Пандемія COVID-19 може завершитися у 2024 році

Пандемія коронавірусу може завершитися у 2024 році, пройшовши через три фази – початкову, проміжну та постпандемічну.

Таку думку висловив Стерлінгський професор соціальних та природничих наук Єльського університету (США) Ніколас Крістакіс, виступаючи на форумі YES 10 вересня, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що пандемія має три фази. На початковій новий патоген швидко розповсюджується по всьому світу. Проміжну фазу, за словами науковця, можна порівняти з цунамі, коли все руйнується – і треба долати соціальні, економічні, психологічні, клінічні наслідки. Третя фаза – постпандемічна.

"Гадаю, що ми все ще перебуваємо на початку проміжної фази, яка завершиться, на мою думку, у якийсь момент 2022 року. І десь у 2024 році ми залишимо пандемію позаду", – розповів професор.

Згодом, вважає Крістакіс, коронавірус стане звичним захворюванням на кшталт грипу. Це станеться тоді, коли кожен житель планети або буде вакцинований, або перехворіє. Поріг колективного імунітету, враховуючи надзвичайну патогенність нових мутацій, є дуже високим, тож імунітет має бути не менше як 80-90% населення.

Науковець указав, що досі кожна нова мутація коронавірусу ставала заразнішою, ніж оригінальний, "уханьський" патоген. Тож не можна виключати появи нових штамів, які будуть ще небезпечнішими.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: