fbpx
Сьогодні
17:33 09 Вер 2021

"Наука – це вона": Укрпошта випустила поштові марки з жінками-науковцями

У рамках освітнього арт-проєкту «Наука – це вона» Укрпошта презентувала однойменний поштовий блок із чотирьох марок, на яких зображені жінки-вчені, що досягли вагомих здобутків у ІТ, фізиці, математиці.

Він створений у співпраці із благодійним освітнім проєктом STEM is FEM та реалізується за підтримки UNICEF і ООН Жінки в Україні.

Укрпошта наука вона

«Укрпошта долучилася до освітнього арт-проєкту «Наука – це вона» та сьогодні випустила поштовий блок із видатними українськими жінками-вченими. Разом із нашими партнерами ми показуємо загалу, що жінки можуть досягти професійних висот у математиці, фізиці, ІТ і що це не суто чоловічі царини. Ці поштові марки, завдяки поціновувачам філателії та нашим клієнтам, розлетяться у різні куточки України», відзначив під час спецпогашення генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Укрпошта наука вона

«Мета  STEM is FEM та проєкту «Наука – це вона» – побороти стереотипи про те, що нібито існують суто «чоловічі» професії. Проєкт допомагає дівчатам долучитися до технічних та інших сфер, де наразі є гендерний дисбаланс, та побачити, що вони можуть досягти успіху будь-де, і в цих сферах також. Але проблема гендерної нерівності має глобальний характер, і тому ми раді, що Укрпошта долучилася до цієї справи і ми можемо разом допомогти звернути увагу суспільства на цю проблему», – зазначив ініціатор проєкту, інвестор та засновник української технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв.

Укрпошта наука вона

Виставка «Наука — це вона» буде представлена у приміщенні Головпоштамту протягом трьох днів  – з 8 по 10 вересня.

Поштовий блок випущено тиражем 8 тисяч примірників. Номінал кожної марки – 9 грн.

У якості ескізів поштових марок було використано портрети, створені Анною Іваненко, Анною Сарвірою, Ольгою Дехтярьовою, Євгенією Полосіною та Сергієм Майдуковим.

Укрпошта наука вона

 

Укрпошта наука вона

На марках поштового блоку зображені четверо жінок-вчених

Катерина Ющенко створила першу у світі формальну мову адресного програмування, на якій були створені перші програми розпізнавання простих геометричних фігур, друкованих та рукописних літер і цифр. Українка фактично започаткувала першу школу теоретичного програмування в СРСР.

 Ольга Перевозчикова розробила низку термінологічних державних стандартів із програмування, які вперше зафіксували сучасні норми україномовної ІТ-лексики. Також Вона стала авторкою «Англо-українського тлумачного словника з обчислювальної техніки, Інтернету і програмування», два видання якого охоплюють понад 14 тисяч ІТ-термінів.

 Антоніна Прихотько розробила ряд методик вирощування надтонких кристалів органічних сполук, придатних для низькотемпературних спектральних досліджень, що вплинули на розвиток фізики твердого тіла. Ще організувала в Інституті фізики Києва спектральну лабораторію, яка згодом стала найбільшим у світі центром низькотемпературної спектроскопії неметалічних кристалів.

 Клавдія Латишева – перша в Україні докторка фізико-математичних наук. Її праці з електродинаміки, теорії коливань та теорії ймовірностей, видані ще в 30 – 40 роках ХХ століття, і нині займають чільне місце у бібліотеках видатних математиків сучасності. Науковий доробок вченої – понад 40 праць, серед яких метод Фробеніуса-Латишевої для розв'язування систем диференціальних рівнянь з частинними похідними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: