fbpx
Сьогодні
11:37 09 Вер 2021

За пів року в столиці Росії за статтею про мітинги засудили понад 6 тисяч осіб

Фото Reuters

У Москві за перше півріччя поточного року за статтею про порушення порядку проведення мітингів і пікетів були засуджені понад шість тисяч осіб.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на дані, опубліковані московським управлінням судового департаменту Верховного суду.

Загалом московські суди розглянули 6 тисяч 727 подібних справ. Тільки 45 з них були призупинені. Ще 625 протоколів повернули в поліцію для усунення недоліків. 90% з усіх розглянутих справ закінчилися обвинувальними постановами. Загальна сума штрафів, накладених на обвинувачених за статтею про мітинги, становила за пів року майже 66 мільйонів рублів (близько $900 тис.).

Російський правозахисний проєкт ОВД-Инфо окремо відзначив різке зростання судових рішень, пов'язаних з арештами.

Якщо у 2019 році в Москві заарештували загалом 4% з усіх засуджених за участь в акціях протестів, то за перші шість місяців поточного року частка арештів становила 21%.

На початку цього року в Росії, особливо в Москві, був спалах громадської активності, пов'язаний з затриманням опозиціонера Олексія Навального, який повернувся в країну, і заміною йому умовного терміну на реальний. Прибічники Навального провели масові акції 23, 31 січня і 2 лютого по всій країні. Протестувальники вимагали звільнити опозиціонера, якому суд замінив умовний термін на реальний. У зв'язку з акціями було затримано більш як 11 тис. осіб, заведено багато кримінальних справ, у тому числі проти найближчих соратників політика.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: