fbpx
Сьогодні
21:58 08 Вер 2021

Вчені з Швейцарії дослідили, що відбувається у мозку під час сну

Команда науковців з Женевського університету провела експеримент та визначила, про що саме думає наш мозок, коли ми спимо.

Про це повідомляє Naked Science.

Вони відібрали дві групи добровольців, які мали зіграти у дві гри. У першій потрібно було знайти вихід з лабіринту, а у другій – вгадати обличчя. У цей час їхню мозкову активність сканували за допомогою МРТ. Такі ігри обрали навмисно, тому що вони активують різні ділянки мозку, а це допомагає розрізнити їх на знімках МРТ.

На додачу, вчені сфальсифікували результати (одна половина учасників виграла в першій грі, інша – у другій), щоб мозок асоціював виграну гру з позитивними емоціями. Після цього, учасники експерименту кілька годин поспали, а вчені у цей час записували їхню мозкову активність.

Вони поєднали показники електроенцефалографії, яка вимірює стан сну та магнітно-резонансної томографії, яка знімає активність мозку кожні кілька секунд. А щоб визначити ту активність мозку, яка була під час гри і у стані глибокого сну – використовували спеціальний нейрональний декодер.

Виявилося, що у глибокій фазі сну активувалися ті ж самі частини мозку, що і під час гри. А мозок, найбільше згадував саме перемоги у грі. Так вчені довели, що пам'ять про перемоги та нагороди частіше активується під час фази глибокого сну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: