fbpx
Сьогодні
19:08 08 Вер 2021

Вчені створили матеріал для екранів смартфонів, який може самовідновлюватися

Команда розробників з Індійського інституту наукової освіти і досліджень (IISER) в Калькутті створили матеріал, який може повертатися в попередній, цілий стан.

Про це повідомляє Interesting Engineering.

Цей матеріал може вирішити проблему захисного скла на смартфонах, яке постійно розбивається, адже вони виготовлені з більш крихких матеріалів.

В експерименті вчені використовували п'єзоелектричний органічний матеріал. Він перетворює механічну енергію в електричну і навпаки. В результаті цього перетворення створюються кристали голчастої форми. Їхня довжина не більше 2 міліметрів у довжину і 0,2 міліметра у висоту.

Завдяки унікальній молекулярній будові матеріалу, при кожному новому розломі сили тяжіння з'єднують його частини назад, тобто відновлюються у початковий стан. Цьому виду матеріалу не потрібні додаткові зовнішні чинники, наприклад такі, як тепло, якого потребує велика частина матеріалів, які можуть самовідновлюватися.

Цей матеріал у 10 разів твердіший за інші, і у нього є упорядкована внутрішня кристалічна структура. Ця нова розробка може значно спростити життя користувачам смартфонів. Однак поки невідомо, чи будуть використовувати цей матеріал виробники смартфонів чи ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: