fbpx
Сьогодні
22:35 08 Вер 2021

Глобальне потепління змушує тварин змінювати зовнішній вигляд, — дослідження

Зміни клімату впливають не тільки на людей, тварин теж доводиться до них адаптуватися. Так, деякі теплокровні тварини збільшують розміри своїх дзьобів, ніг і вух для поліпшення регуляції температури свого тіла.

До такого висновку прийшли вчені з Університету Дікіна в Австралії, повідомляє Phys.org.

Вчені відзначають, що тварини реагують на зміни клімату швидше, ніж будь-коли в історії. «Кліматичні зміни, які ми викликали, тиснуть на них набагато сильніше, ніж на нас. У той час як деякі види адаптуються, інші – ні», – заявила провідний автор дослідження Сара Рідінг.

За її словами, зміни клімату це комплексний феномен, який прогресує, тому не можна виділити тільки одну причину зміни вигляду тварин. Але такі зміни виникають в широких географічних регіонах і у різних видів тварин, яких крім змін клімату мало що об'єднує.

Так, сильні зміни зовнішнього вигляду зафіксовані у птахів. У деяких австралійських папуг з 1871 року розмір дзьоба збільшився в середньому на 4-10%, що корелює з підвищенням температури. Є свідчення і зміни форми тіла у ссавців. Так, у лісових мишей і землерийок збільшуються розміри хвоста.

За словами вчених, поки зміни не дуже критичні, в межах 10%, тому їх не так легко помітити. Разом з тим, за прогнозами, виступаючі придатки, такі як вуха, продовжать збільшуватися, тому в недалекому майбутньому по землі можуть почати ходити справжні «Дамбо».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: