fbpx
Сьогодні
21:34 08 Вер 2021

Дикі свині впливають на глобальне потепління сильніше за мільйон машин, — дослідження

Міжнародна група дослідників підрахувала, яким чином дикі свині впливають на глобальне потепління в усьому світі. За їхніми підрахунками, тварини вивільняють вуглець, який потрапив в грунт, що призводить до викидів 4,9 мільйона метричних тонн вуглекислого газу щорічно.

Про це повідомляє Phys.org.

Це еквівалентно викидам 1,1 мільйона машин.

У ході дослідження вчені використали моделі передбачення розвитку популяції, а також передові методи картування. Це дозволило їм визначити, яких збитків свині завдають клімату планети на всіх п'яти континентах.

«Дикі свині схожі на трактори, які борознять поля, перевертаючи землю в пошуках їжі. Коли покрив грунту порушується через оранку людьми або, в даному випадку, викорчовування дикими тваринами, вуглець вивільняється і викидається в атмосферу. Оскільки грунт містить приблизно втричі більше вуглецю, ніж атмосфера, навіть невелика частина вуглецю, що вивільняється з грунту, може прискорити зміни клімату», – заявив провідний автор дослідження Крістофер О'Брайан.

Моделі вчених показали, що дикі свині розорюють території від 36 до 124 тисяч квадратних кілометрів в середовищі, де не є місцевими. За словами дослідників, це не тільки порушує цілісність грунту і вивільняє вуглець, а й є загрозою для біорізноманіття та стабільності навколишнього середовища.

Всього ж вчені склали близько 10 тисяч карт потенційної глобальної щільності свиней. Після цього вони змоделювали розміри порушуваної площі грунту і довгостроковий збиток, який завдає діяльність свиней в різних кліматичних зонах, типах рослинності і висотах, від рівнинних луків і до лісових масивів.

Після цього вчені змоделювали глобальні викиди вуглецю від орання грунту дикими свинями, грунтуючись на попередніх дослідженнях в Америках, Європі і Китаї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: