fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 10:56 07 Вер 2021

Закон про місцеві референдуми не несе в собі ризиків сепаратизму, — голова "Опори"

English version here

Потенційно, законом про місцеві референдуми можуть маніпулювати, але такого не відбувається лише в ідеальному світі. Сам законопроект не закладає якихось маніпулятивних норм.

Про це заявила голова ГМ "Опора" Ольга Айвазовська у коментарі для "Рубрики".

Як повідомляла Рубрика, перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук сподівається, що Рада може ухвалити закон про місцеві референдуми вже восени.

За словами Ольги Айвазовської, завадити прийняттю закону в означений першим віце-спікером ВР термін можуть лише "важкі" законопроекти, голосуванню за які передуватиме розгляд тисяч правок.

Крім того, вона наголосила, що сприятиме цьому увага до закону з боку ОПУ: "Навіть президент обіцяв, що мешканці тергромад матимуть цей інструмент впливу".

"Закон про місцеві референдуми враховує і міжнародну практику, і закон про всеукраїнський референдум. Тобто він розроблений не з нуля. І якщо ВР не буде заблокована глобальними законопроектами з тисячами правок, які розглядатимуться протягом кількох пленарних днів, його прийняття восени є цілком реалістичним", — зазначає Айвазовська.

При цьому вона зауважила, що прийняття цього закону не стане формальним і територіальні громади справді отримають можливість вирішення своїх питань через місцеві референдуми.

Так, підкреслюючи, що організація "будь-якого референдуму зіштовхується з великою кількістю процедур", Айвазовська наголошує: немає жодних перепон, які б не змогла подолати ініціативна група, "що вирішила за допомогою цього інструменту провести певне питання".

Крім того, вона акцентує на тому, що на відміну від всеукраїнського, до місцевих референдумів висувається менша кількість вимог: "Наприклад, не потрібно збирати 3 мільйони підписів у щонайменше двох третинах областей і те — за умови не менш, ніж 100 тис. підписантів у кожній".

"Ми говоримо про інструмент, який може бути реалізований у кожній громаді, не зважаючи на її розмір. І хоч процедура схожа зі всеукраїнським референдумом, все ж, кваліфікаційні вимоги до місцевих референдумів не настільки жорсткі", — пояснює Айвазовська.

Оцінюючи ж ризики, які може нести в собі зазначений законопроект, вона звертає увагу на українські реалії – а саме "не завжди добросовісну боротьбу між різними політичними суб'єктами".

"Потенційно, цим законом можуть маніпулювати, але такого не відбувається лише в ідеальному світі. Сам законопроект не закладає якихось маніпулятивних норм. Але ж і "креативність" наших політтехнологів давно відома", — роз'яснює Айвазовська.

Разом з тим, вона наголошує: закон про місцеві референдуми не несе в собі глобальних загроз для України, зокрема проявів сепаратизму: "Оскільки закон про місцеві референдуми стосується виключно питань, які перебувають у компетенції місцевих рад, через нього не можна проводити норми щодо територій, мови зовнішнього курсу тощо. Тому ризиків у собі він не несе".

Втім, Айвазовська визнає, що певні проблеми з цим законом виникнути можуть. Однак стосуватимуться вони, за її словами, серед іншого фінансування.

"Зважаючи на те, що процедура місцевого референдуму передбачає фінансування його проведення виключно з місцевого бюджету, потенційно може виникнути ситуація, коли розпорядник місцевого бюджету стверджуватиме, що ресурсів нема і їх не виділять – і тоді ініціативній групі доведеться йти до суду. Але на практиці уявити таку ситуацію складно", — пояснює вона.

Резюмуючи, Айвазовська наголошує: політичних та геополітичних ризиків закон про місцеві референдуми в собі не несе: "Якщо дотримуватиметься буква закону, то виносити на порядок денний такого референдуму можна буде виключно питання, які стосуватимуться місцевого самоврядування".

Нагадаємо, глава ВР Дмитро Разумков вважає, що на сьогодні президент не має жодної причини розпустити парламент.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: