fbpx
Сьогодні
Відео 17:26 07 Вер 2021

Соломія Вітвіцька, Майкл Щур та інші відомі українці знялись у відеокліпі про недоступність українських міст

Пісня до кліпу висміює часто недоступну інфраструктуру міст, завдяки чому її користувачі можуть «долетіти» до Марсу раніше за Ілона Маска.  

«Starship по-українськи» — пісня, яку створила громадська організація Доступно.UA. Її мета — порушити тему архітектурної доступності в Україні для маломобільних груп населення. У відеокліпі до пісні знялись ведуча Соломія Вітвіцька, Марко Галаневич з гурту «ДахаБраха», ведучий «Телебачення Торонто» Майкл Щур, співачка та бандуристка Марина Круть, VovaZIL'Vova та Уляна Малиняк, реп-виконавець Паліндром і Ярослава Кравченко та Катерина Мотрич — засновниці Youtube-шоу «Ебаут». 

«У наших містах продовжують будувати пандуси, якими неможливо користуватись. Часто вони мають кут нахилу 10, 15, 20 та навіть 40 градусів. А нормативний показник — 5 градусів, якщо точніше 4,6. — зазначив Дмитро Щебетюк, засновник Доступно.UA. — Порівняйте ці числа. Звичайно, з такого ненормативного пандусу можна полетіти. Хоча не завжди до космосу».

Пісня розповідає про те, що користування недоступною інфраструктурою теж може допомогти потрапити на Марс. Можливо, навіть швидше за ракету компанії SpaceX, що належить винахіднику Ілону Маску.  Також кліп підказує, яким саме має бути нормативний кут нахилу пандусу.

Кому потрібна доступність і пандуси?

Маломобільним групам населення (МГН). Їх часто звужують до осіб з інвалідністю. Проте, крім них також належать: літні люди, люди з дитячими візочками та дітьми до семи років, вагітні жінки, люди з тимчасовими порушеннями здоров'я (на милицях тощо). За даними КМДА, на постійній основі до маломобільних груп населення в різних містах належать 27-55% населення.

Пісня «Starship по-українськи» на Youtube та Facebook.

Доступно.UA — громадська організація, що займається моніторингом доступності українських міст. Організація має на меті нормалізацію сприйняття людей з інвалідністю суспільством, просування тренду архітектурної доступності в Україні та мотивацію людей до активного життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: