fbpx
Сьогодні
18:23 06 Вер 2021

В Офісі Генпрокурора заявили, що взяли на свій контроль незаконні затримання у Криму

Офіс Генерального прокурора взяв на контроль стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо незаконного затримання у Криму першого заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та інших громадян.

Про це йдеться на сайті Офісу Генпрокурора.

Зазначається, що 3-4 вересня окупаційними "правоохоронними органами" у Криму були проведені чергові незаконні обшуки та затримання громадян України. Зокрема, з обшуками невідомі увірвалися у помешкання першого заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова, після чого вони були незаконно затримані та вивезені у невідомому напрямку.

"Реагуючи на порушення закону, прокуратура АР Крим та міста Севастополя розпочала кримінальні провадження за фактами порушення недоторканності житла та порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 162, ст. 438 КК України)", – повідомили у Офісі.

За даними слідства, протягом двох діб ані адвокатів, ані членів родин затриманих не було повідомлено про їхнє місцезнаходження. Крім того, до Нарімана Джелялова було застосовано катування та жорстоке поводження.

"Нелегальні ув'язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдського поводження з ними заборонені ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни та визнаються воєнними злочинами", – наголосили в Офісі Генпрокурора.

Крім того, увечері 4 вересня під будівлею окупаційного ФСБ РФ у м. Сімферополі "правоохоронцями" були затримані ще 42 жителі Криму, які намагалися дізнатися інформацію щодо раніше затриманих співвітчизників. Активістів звинувачують у невиконанні законних вимог працівників поліції та невиконанні правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрозі її виникнення. Відомості за фактом незаконного позбавлення волі українських громадян окупаційними «правоохоронцями» також внесені до ЄРДР за ч. 2 ст. 146 КК України. Розслідування цього кримінального провадження перебуває на контролі Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, на світанку 4 вересня в помешканні заступника голови Меджлісу кримськотатарского народу Нарімана Джеляла російські силовики провели обшуки, після чого його вивезли до "Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і місті Севастополі".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: