fbpx
Сьогодні
16:22 06 Вер 2021

Разумков розповів, чи є підстави для розпуску Ради

English version here

Конституція України передбачає підстави для дострокового припинення повноважень парламенту. Станом на сьогодні жодна з цих підстав не може бути причиною для розпуску Верховної Ради.

Про це сказав спікер українського парламенту Дмитро Разумков під час брифінгу у понеділок, 6 вересня, передає пресслужба Ради.

"У статті 90 Конституції України чітко передбачено підстави дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України, серед яких є і не сформована коаліція. Сьогодні коаліція є, і думаю, що з цим ні у кого не виникає питань", – підкреслив голова парламенту.

Дмитро Разумков наголосив, що жодного разу за каденцію Верховної Ради України ІХ скликання не було прецеденту, коли Парламент не міг зібратися для пленарного засідання протягом 30-ти днів.

"Для того, щоб не було навіть маніпуляцій, є роз'яснення Конституційного Суду України від 19 травня 2004 року, де чітко визначено, що означає «не змогла розпочати свою роботу" – зауважив він.

Голова парламенту відзначив, що, згідно з чинним регламентом Верховної Ради України, достатньо одного народного депутата в стінах парламенту для того, щоб відкрити засідання. "Достатньо присутності голови Верховної Ради, щоб відкрити засідання, заслухати "Годину запитань до Уряду" і закрити засідання. Для того, щоб розпочати засідання, немає необхідності мати кворум в залі. Тому ця норма станом на сьогодні просто мертва", – сказав він.

Голова Верховної Ради наголосив, що, відповідно до статті 10 Закону України "Про Кабінет Міністрів України", уряд набуває повноважень та розпочинає роботу після складення присяги не менше ніж двома третинами від його посадового складу.

"Там не визначено кількість, там не визначені міністерства. Фактично, це нормальна практика, коли ми призначаємо міністра, і лише після цього створюється міністерство, як це було з Міністерством цифрової трансформації", – підкреслив він.

Дмитро Разумков наголосив, що жодна з трьох підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України станом на сьогодні не може бути причиною для розпуску парламенту.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: